onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
67 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Osmanlı Devleti’nin çifthane sistemini uygulamasının sebepleri şunlardır:

  • Osmanlı Devleti, toprakları üzerinde feodal oluşumları engellemek istemiştir. Bu amaçla toprakların büyük kısmının mülkiyetini devlet elinde tutmuştur.
  • Osmanlı Devleti, fethettiği yerlerde önceden uygulanan örf ve adetler ile hukuki durumları dikkate almıştır. Bu sayede fethedilen halkların memnuniyetini sağlamış ve isyanları önlemiştir.
  • Osmanlı Devleti, toprakların bağımsız işletilmesini ve zirai üretimin sürdürülmesini garanti altına almıştır. Çifthane sistemiyle devlet, toprak ve reaya üzerinde sıkı kontrolünü sürdürmüş ve mevcut çiftliklerin dağılmasını, tarlaların bağ bahçe haline gelmesini ve büyük çiftlik sahiplerinin ortaya çıkmasını engellemek istemiştir.
  • Osmanlı Devleti, çifthane sistemi sayesinde ekonomik düzen oluşturmuş ve ekonomik dengeler kurmuştur. Üretim ve dağıtım nüfus üzerinden şekillenmiştir. Vergi gelirlerini arttırmış ve sosyal hizmetlere destek olmuştur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...