onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
52 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Osmanlı’da her toplumun kendine ait giyim kuşamının olmasında şu faktörler etkili olmuştur:

  • Osmanlı İmparatorluğu, çok geniş bir coğrafyaya ve çok çeşitli bir kültüre sahipti. Farklı iklim, din, etnik köken, meslek ve sınıf grupları, giyim kuşamda da farklılıklar yaratmıştır.
  • Osmanlı Devleti, toplumun düzenini ve disiplinini sağlamak için giyim kuşama belli kurallar getirmiştir. Özellikle saray, devlet ve askerî teşkilat mensuplarının kıyafetleri, statü ve görevlerini belirtecek şekilde düzenlenmiştir.
  • Osmanlı Devleti, İslami esaslara uygun bir giyim kuşamı benimsemiştir. Bu nedenle bol, örtülü ve uzun kıyafetler tercih edilmiştir. Ayrıca başı açık olmak ayıplanan bir davranış olduğu için başlık, sarık, kavuk gibi baş örtülerine önem verilmiştir.
  • Osmanlı Devleti, tarihi süreç içinde farklı medeniyetlerden etkilenmiştir. Özellikle Bizans ve Yakın Doğu mirasının yanı sıra Batı etkisi de kıyafetlerde kendini göstermiştir. Bazı dönemlerde köklü değişimler yaşanmış, yeni modeller, renkler, süslemeler ve aksesuarlar ortaya çıkmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...