onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
7 kez görüntülendi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Ahmet Yesevî’nin Anadolu tasavvuf hareketleri üzerindeki etkisi, onun eserlerinin yazılı ve sözlü olarak Anadolu’ya taşınması ve bu eserlerin yerel tasavvufçular tarafından benimsenmesiyle mümkün olmuştur. Ahmet Yesevî ve tarikatı Yesevîlik, Osmanlı topraklarında doğmasa da, Osmanlı döneminde yaşamasa da bahsedilen etkinin önemli bir örneğidir.

Yesevîliğin Osmanlı coğrafyasında iki şekilde varlığını sürdürmüş olduğu görülmüştür. Bunlardan ilkinin Yesevîliğin düşünce yapısının, âdab ve erkânı denilen uygulamalarının Nakşibendîlik ve Bektaşîlik içerisindeki etkisine bağlı varlığı; ikincisi ise bazı arşiv belgelerinin işaret ettiği gibi bizzat Yesevîlik tarikatı olarak varlığıdır.

Ayrıca, Hoca Ahmed Yesevî ve Yunus Emre gibi sûfîlerin eserlerini Türkçe olarak yazmaları, Türkler arasında tasavvuf kültürünün yaygınlaşmasını hızlandırmıştır. Bu durum bir taraftan Türklerin tasavvufa ilgisini arttırırken, diğer taraftan aralarında ortak bir tasavvuf kültürünün oluşmasına zemin hazırlamıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...