onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
9 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde tarafından 9 107 462

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 8 39 163

Bir elementin izotoplarını belirlemek için, atomun proton ve nötron sayısına bakılır. İzotoplar, periyodik tabloda aynı atom numarasına (proton sayısı) ve konuma sahip olan ve farklı nötron sayıları nedeniyle nükleon sayıları bakımından farklılık gösteren iki veya daha fazla atom türüdür.

Belirli bir elementin tüm izotopları neredeyse aynı kimyasal özelliklere sahipken, farklı atomik kütlelere ve fiziksel özelliklere sahiptirler. Örneğin, karbon-12, karbon-13 ve karbon-14, sırasıyla kütle numaraları 12, 13 ve 14 olan karbon elementinin üç izotopudur. Karbonun atom numarası 6’dır, yani her karbon atomunun 6 protonu vardır, böylece bu izotopların nötron sayıları sırasıyla 6, 7 ve 8’dir.

Bir atomunun izotop olup olmadığına bakmak için basit bir formül kullanılır: Kütle numarası = Proton sayısı + Nötron sayısı. Aynı elementin atom numaraları aynı, nötron sayıları farklı ise atomların izotop olduğu anlaşılabilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...