onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
7 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 3 5 6

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Pençik sistemi, Osmanlı İmparatorluğu’nda kullanılan bir asker alma ve yetiştirme sistemidir. Bu sistem, savaş esnasında esir düşen askerlerin Osmanlı Devleti’nin ordusuna katılmasını sağlar. Her beş askerden biri, gönüllülük esası kapsamında Osmanlı Devleti’nin Ordusuna alınmaktaydı.

Pençik kelimesi, Farsça “beş ve bir” anlamına gelir. Bu, savaşlarda ele geçirilen esirlerden her beş kişiden birinin devlet hizmetine alınması anlamına gelir.

Pençik sistemi, Osmanlı Devleti’nin 3. padişahı olan I. Murad tarafından uygulanmaya başlamıştır. İlk kez uygulandığı savaş, tarihe Sırpsındığı Savaşı olarak geçmiştir. Bu sistem, yaklaşık 500 yıl boyunca sürmüştür.

Pençik sisteminin temel amacı, Osmanlı Ordusu’nun asker ihtiyacını karşılamaktı. Ayrıca, gaza anlayışıyla yapılan savaşlarda düşman ordunun askerlerini Müslüman yapmak da temel amaçlar arasında yer alıyordu.

Esirlerin öncelikle Edirne ve Balkanlarda yaşayan Müslüman bir ailenin yanına verilmesi gerekiyordu. Bu uygulamanın amacı, Osmanlı Devleti için savaşacak askerin İslam dinini kabul etmesi ve bu inancı Türk örf ve adetleriyle beraber bilmesiydi.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...