onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
54 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Hulusi Behçet, Türk dermatoloji uzmanı ve bilim insanıdır. 1937 yılında, bir kan damarı iltihabı (vaskülit) hastalığı olan ve bugün kendi adıyla anılan Behçet hastalığını tanımlayan ilk bilim insanı olmuştur.

Behçet, 20 Şubat 1889’da İstanbul’da doğmuştur. Annesini küçük yaşta kaybetmiş ve büyükannesi tarafından büyütülmüştür. Babasının Şam’daki işleri nedeniyle ilkokulu Şam’da okumuştur. Fransızca, Almanca ve Latince öğrenmiştir. Tıp eğitimini Darülfünun Tıp Fakültesi’nde almıştır. 1910 yılında mezun olduktan sonra dört yıl boyunca deri ve zührevi hastalıklar alanında uzmanlaşmıştır.

Behçet, I. Dünya Savaşı sırasında Edirne’deki askeri hastanede çalışmıştır. Savaştan sonra Budapeşte ve Berlin’e giderek tıbbi bilgisini geliştirmiştir. Türkiye’ye döndüğünde özel muayenehane açmıştır. 1923 yılında Hasköy Cinsel Hastalıkları Hastanesi’nde başhekim olmuş, daha sonra Vakıf Gureba Hastanesi’ne geçmiştir. Aynı zamanda İstanbul Tıp Fakültesi’nde profesörlük yapmıştır.

Behçet, mesleğinin ilk yıllarından itibaren deri hastalıkları konusunda üretken bir bilim insanı olarak çalışmalar yapmıştır. Frengi, leishmaniasis, parazitoz gibi hastalıklar üzerine pek çok makale yayınlamıştır. 1937 yılında üç hastada gözde iltihap, ağızda ve cinsel organlarda yara ile seyreden bir hastalığı tanımlamıştır. Bu hastalık daha sonra onun adını alarak Behçet hastalığı olarak anılmıştır.

Behçet, 8 Mart 1948’de İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Türk tıp tarihinin önemli isimlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...