onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
95 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Jale İnan, Türk arkeolog, akademisyen ve yazar. Antik Roma ve Anadolu uygarlıkları, özellikle de Perge kenti üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. Türkiye’nin ilk kadın arkeoloji profesörü ve Türk Tarih Kurumu’nun ilk kadın başkanıdır.

Jale İnan, 10 Mayıs 1914’te İstanbul’da doğmuştur. Babası Hasan Cemil Çambel, Osmanlı Devleti’nin son döneminde askeri ataşe, milletvekili ve Türk Tarih Kurumu başkanıydı. Annesi Remziye Hanım ise dört dil bilen ve kadın haklarını savunan bir kadındı. Jale İnan, çocukluğunu Almanya, İsviçre ve Avusturya’da geçirdikten sonra 1924’te ailesiyle birlikte İstanbul’a döndü. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde ortaokul ve lise eğitimi aldı. Arkeolojiye ilgi duyan Jale İnan, üniversite eğitimi için Almanya’ya gitti. Berlin Üniversitesi’nde klasik arkeoloji okudu. 1939 yılında doktorasını tamamladı. 

Jale İnan, II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’ye döndü. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde asistan olarak çalışmaya başladı. 1946 yılında doçent, 1959 yılında profesör oldu. Aynı zamanda Antalya Müzesi müdürlüğü de yaptı. 1946-1975 yılları arasında Perge antik kenti üzerine yoğunlaştı. Burada yaptığı kazılar sonucunda pek çok önemli eser ortaya çıkardı. Bunlar arasında Perge tiyatrosu, stadyumu, agora, hamam, sütunlu cadde, su kemerleri, heykeller ve sikkeler sayılabilir.

Jale İnan, Perge dışında da Side, Aspendos, Sillyon gibi antik kentlerde de çalışmalar yaptı. Ayrıca Roma imparatoru Caligula’nın bronz başının bulunması ve restorasyonu gibi önemli bir projeye de imza attı. Jale İnan, Türk arkeolojisine pek çok katkıda bulundu. Antik Roma ve Anadolu uygarlıkları hakkında pek çok kitap ve makale yazdı. Türk Tarih Kurumu’nun başkanlığına seçilen ilk kadın oldu. Ayrıca UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyeliği, Uluslararası Arkeoloji Enstitüsü üyeliği gibi görevlerde bulundu.

Jale İnan, 26 Ocak 2001’de Ankara’da hayatını kaybetti. Türk arkeoloji tarihinin önemli isimlerinden biri olarak anılıyor. Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...