onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
101 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Vecihi Hürkuş, Türk havacı, pilot, uçak mühendisi ve mucittir. 1896 yılında İstanbul’da doğmuş, 1969 yılında Ankara’da vefat etmiştir. Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Vecihi Hürkuş, Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda savaş pilotu olarak görev yapmıştır. Ayrıca Türkiye’nin ilk yerli uçağını tasarlayan ve üreten kişi olarak da bilinir.

Vecihi Hürkuş, askeri okullarda eğitim gördükten sonra 1912 yılında havacılık kursuna katılmış ve aynı yıl pilotluk lisansı almıştır. Balkan Savaşı’nda ilk kez uçak kullanmış ve düşman uçaklarıyla çarpışmıştır. I. Dünya Savaşı’nda ise Osmanlı Hava Kuvvetleri’nde görev almış ve birçok başarıya imza atmıştır. Kurtuluş Savaşı’nda da Anadolu’ya geçerek Milli Mücadele’ye katılmış ve Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle Ankara-İstanbul arasında posta taşımacılığı yapmıştır.

Vecihi Hürkuş, savaşlardan sonra sivil havacılığa yönelmiş ve kendi uçaklarını tasarlamaya başlamıştır. 1924 yılında Vecihi K-VI adlı ilk yerli uçağını yapmıştır. Bu uçak, Türkiye’nin ilk yerli tasarım ve üretim uçağı olmuştur. Vecihi Hürkuş, daha sonra Vecihi XIV, Vecihi XV, Vecihi XVI gibi farklı modellerde uçaklar üretmiştir. Ayrıca Türkiye’nin ilk havayolu şirketi olan Vecihi Sivil Havayolları’nı kurmuştur.

Vecihi Hürkuş, hayatı boyunca havacılığa büyük katkılarda bulunmuştur. Birçok ödül, madalya ve unvan almıştır. Ayrıca pek çok kitap ve makale yazmıştır. Türkiye’de birçok yerde adına anıtlar dikilmiş, okullara ve havalimanlarına adı verilmiştir. Vecihi Hürkuş, Türk havacılığının öncüsü ve kahramanı olarak anılmaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...