onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
18 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde tarafından 8 38 160

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 9 106 458

Kırağı, hava kütlelerinin içinde yer alan su buharının ya da bir diğer ismiyle nemin hızlı bir şekilde gerçekleşen soğuma sebebiyle buz formuna geçmesi ve yeryüzünde cisimlerin üzerinde birikmesi olayıdır. Kırağı oluşumu için havanın açık ve durgun olması gerekmektedir.

Kırağı oluşum süreci şu şekildedir:

  1. Hava kütlelerinin neme doyduğu ve hava sıcaklığının donma derecesi olan 0 santigrat derecenin altında olduğu durumlarda kırağı gözlemlenir.
  2. Toprak, havadan daha hızlı soğur ve bu da hava kütlesinin ısı kaybetmesine neden olur.
  3. Toprağın sıcaklığından etkilenerek hızlıca ısısını kaybeden hava kütleleri, bu soğuma sebebiyle bünyesinde barındırdıkları nemi taşıyamaz hale gelirler.
  4. Havanın taşıyamadığı nem, havanın 0 santigrat derecenin altında donarak buz kristallerine dönüşür ve kırağı meydana gelir.

Kırağı genellikle ot, çimen, odun kütükleri ve bitkiler gibi koyu renkli cisimlerin üzerlerinde oluşur. Kırağı, beraberinde gelen don olayı ile soğuğa karşı dayanıklı olmayan bitkilerin bozulmasına sebep olabilmektedir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...