Tîn Suresi’nin 3. ayetinde “Biz insanı en mükemmel biçimde yarattık” ifadesi, insanın yaratılışındaki mükemmelliği ve kusursuzluğu vurgular. İnsan, hem biyolojik hem de zihinsel yetenekler açısından mükemmel bir varlık olarak tasvir edilir.
Öte yandan, İsrâ Suresi’nin 70. ayetinde yer alan “Biz insanoğlunu şerefli kıldık” ifadesi, insanın yaratılan varlıklar arasında özel bir konuma sahip olduğunu belirtir. İnsan, hem dünyada hem de evrende kendisine verilen imkanlar ve yeteneklerle diğer varlıklardan üstün kılınmıştır.
Bu iki ayet birlikte değerlendirildiğinde, insanın hem yaratılışındaki mükemmellik hem de kendisine bahşedilen üstün konum vurgulanmaktadır. İnsan, hem biyolojik ve zihinsel yetenekleriyle hem de kendisine verilen imkanlar ve sorumluluklarla diğer tüm varlıklardan ayrılmaktadır. Bu, insanın hem dünyevi yaşamında hem de manevi gelişiminde önemli bir rol oynar. İnsan, bu yeteneklerini ve imkanlarını kullanarak hem kendisini hem de çevresini geliştirebilir ve bu sayede yaratılışındaki amaca uygun bir yaşam sürdürebilir. Bu, Kur’an’ın insan hakkındaki genel görüşünü yansıtır.