onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
7 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Thalidomid, hamile kadınların mide bulantısı ve uyku sorunlarını gidermek için kullanılan bir ilaçtır. Ancak bu ilaç, hamileliğin belirli bir döneminde alındığında, bebeğin uzuv gelişimini engelleyerek ciddi doğum kusurlarına neden olmuştur. Bu ilaç, bebeklerin hücre bölünmesini ve dokuların farklılaşmasını bozarak, kolların, bacakların, kulakların, gözlerin, kalbin ve diğer organların gelişimini durdurmuştur. Thalidomid, annenin vücudunda çok kısa süre kaldığı için, annenin sağlığına zarar vermemiştir. Ancak bebeğin plasentasından geçerek, bebeğin vücudunda daha uzun süre kalmış ve bebeğin gelişimini etkilemiştir.

Thalidomid faciası, tıp tarihinin en korkunç ihmal örneklerinden biridir. Bu ilaç, yeterli test yapılmadan piyasaya sürülmüş ve 49 ülkede satılmıştır. 1957-1962 yılları arasında, dünya çapında 10 binden fazla bebeğin eksik veya kısa uzuvlarla doğmasına neden olmuştur. Bu bebeklerin yarısı doğumdan kısa bir süre sonra ölmüştür. Hayatta kalanlar ise, ilacın yarattığı fiziksel ve psikolojik sorunlarla yaşamak zorunda kalmıştır.

Thalidomid faciası, ilaçların güvenliği ve etkinliği konusunda daha sıkı düzenlemeler yapılmasını sağlamıştır. Ayrıca, ilaçların hamile kadınlara ve bebeklere olan etkilerinin daha dikkatli incelenmesini gerektirmiştir. Thalidomid, günümüzde bazı kanser ve bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak bu ilacın kullanımı, çok sıkı kontroller altında yapılmaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...