onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
64 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Emeviler döneminde devletteki Arap olmayan insanlara karşı çok kötü davranılmıştır. Arapça resmi dil haline getirilmiştir. Arap olmayan gayri müslimleri hatta müslüman toplumları küçümsediler. Onlara köle anlamına gelen Mevali dediler. Arap olmayan müslümanlara devlet görevi vermediler. Arap olmayan müslümanlara kız vermediler. Ağır vergiler uygulandı. Bunlar devletteki ağır Arap milliyetçiliğinin simgeleridir ve bunlar Arap olmayanların hayatını çok zorlaştırmıştır. Milli dilin Arapça olması milli bütünlüğü tam olarak sağlayamamıştır. Yapılan bu ırkçılık Arap olmayan Müslümanların yaşamlarını zorlaştırmış ve Müslüman olmayan insanların da bu dine olan görüşlerini ve hayatlarını kötü etkilemiştir.

İslam Devleti’nin sınırlarını çok gelişmesi merkezi yönetim için zararlı olmuştur. Vilayetlerde keyfi uygulamalar görülmeye başlanmıştır. Bazı vilayetlerde ayaklanmalar olmuştur ve bunlar devletin hem iç huzuruna hem de birliğine çok zarar vermiştir. Hatta Emevilere karşı ayaklanan Horasan valisi Ebu Müslüm hanedanlığın sonunu getiren en büyük etmenlerden birisidir. Devletin çok büyümesi yüzünden merkezi otoritenin zayıflaması devlet için kötü olmuş ve onun yıkımına zemin hazırlamıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...