onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
8 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde tarafından 1 3 10

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 35 113

Evet, insanlarla aynı beslenme şekline sahip birçok canlı türü bulunmaktadır. İşte bu canlıların bazıları:

  1. Ototrof Canlılar (Üreticiler):

    • Fotootrof Canlılar: Güneş enerjisini kullanarak kendi besinlerini üreten canlılardır. Bu gruptaki örnekler arasında bitkiler, bazı protistalar (örneğin öglena gibi), bazı bakteriler ve algler yer almaktadır. Fotosentez yoluyla besinlerini üretirler ve karbon kaynağı olarak CO₂, hidrojen kaynağı olarak H₂O, H₂S ve H₂ kullanırlar.
    • Kemototrof Canlılar: Bazı inorganik maddelerin oksidasyonu ile sağlanan kimyasal enerjiyi kullanarak besinlerini üretebilen canlılardır. Bu gruptaki örnekler arasında bazı bakteri ve arkeler bulunur. Karbon kaynağı olarak CO₂, hidrojen kaynağı olarak H₂O kullanılır. Kemosentez yapan organizmalar genellikle prokaryot hücre yapısına sahiptir.
  2. Heterotrof Canlılar (Tüketiciler):

    • Holozoik Beslenme: Katı parçacıklar şeklinde besin alırlar. Bu beslenme türü sadece hayvanlarda görülür. Besin çeşidine göre otçullar (herbivorlar), etçiller (karnivorlar) ve hepçiller (omnivorlar) olarak sınıflandırılır.
    • Saprofitler (Ayrıştırıcılar): Ölü bitki ve hayvan atıkları ile diğer organik atıkların üzerine sindirim enzimleri salgılayarak bu maddeleri parçalarlar ve ihtiyaç duydukları organik maddeleri hücrelerine alırlar. Maya, küf mantarları ve bazı bakteriler en önemli ayrıştırıcı canlılardır. Ayrıştırıcılar, doğayı temizler, toprağı inorganik madde bakımından zenginleştirir ve madde döngülerine yardımcı olurlar.

Bu canlılar, enerji ve besin maddelerini tüketerek yaşamlarını sürdürürler ve insanlar gibi beslenme ihtiyaçlarını karşılarlar.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...