onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
275 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Mezopotamya da kurulan medeniyetler: 

Sümer, Babil, Asur, Elam, Akad, Mitanni’dir. Ayrıca Amoriler, Kassitler ve Hurriler gibi medeniyetler de Mezopotamya’da yaşamıştır.

Mezopotamya, Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan bölgeye verilen isimdir. Mezopotamya, tarihte birçok medeniyetin doğduğu ve geliştiği yer olarak bilinir. Mezopotamya’da kurulan medeniyetlerin isimleri şunlardır:

  • Sümerler: Mezopotamya’nın en eski ve en önemli medeniyetidir. MÖ 4000-2000 yılları arasında var olmuşlardır. Yazıyı, matematiği, astronomiyi ve kanunları bulmuşlardır. Kent devletleri şeklinde örgütlenmişlerdir. Uruk, Ur, Kiş, Nippur gibi önemli şehirleri vardır.
  • Akadlar: MÖ 24. yüzyılda Sümerleri fetheden ilk imparatorluktur. Akadça adlı bir dil kullanmışlardır. Sargon adlı bir kral tarafından kurulmuştur. Mezopotamya’nın kuzeyinde yer almışlardır.
  • Elamlar: MÖ 3000-646 yılları arasında Mezopotamya’nın doğusunda ve güneybatı İran’da yaşamışlardır. Susa adlı bir başkentleri vardır. Sümerlerle ticaret yapmışlar ve zaman zaman savaşmışlardır.
  • Asurlar: MÖ 25. yüzyıldan itibaren Mezopotamya’nın kuzeyinde var olmuşlardır. Asur adlı bir başkentleri vardır. Ticaret ve savaşçılıkla ünlüdürler. MÖ 9. yüzyılda büyük bir imparatorluk kurmuşlar ve Mezopotamya’nın yanı sıra Anadolu, Suriye, Filistin ve Mısır’ı da hakimiyetleri altına almışlardır.
  • Babiller: MÖ 18. yüzyılda Asurluların zayıflamasından yararlanarak güçlenen bir medeniyettir. Babil adlı bir başkentleri vardır. Hammurabi adlı bir kral tarafından yönetilmişlerdir. Hammurabi Kanunları adlı ünlü bir kanun metni oluşturmuşlardır.
  • Mitanniler: MÖ 16-13. yüzyıllar arasında Mezopotamya’nın kuzeybatısında yaşamışlardır. Hurri adlı bir halktan oluşmuşlardır. Vasukanni adlı bir başkentleri vardır. At arabalarını ve at yetiştiriciliğini geliştirmişlerdir.

Ayrıca Amoriler, Kassitler ve Hurriler gibi diğer medeniyetler de Mezopotamya’da yaşamıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...