onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
4 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 1 3 10

Raylardaki hasarlar ve vagonların raydan çıkması, aşırı sıcak hava nedeniyle rayların genleşmesi ve bu genleşmenin rayların sabit konumundan kaymasına yol açmasıyla açıklanabilir. Yüksek gerilim tellerinin yaz aylarında uzaması, telin sıcaklıkla genleşmesi sonucu oluşur ve bu genleşme, tellerin sarkmasına ve tehlikeli durumlara yol açabilir.

Demir yolu teknolojisi zaman içinde büyük gelişmeler kaydetmiştir. İlk demir yolları, İngiltere’de 1830’da Manchester ile Liverpool arasında pamuk, demir ve maden kömürü taşımak için yapılmıştır. Bu yollarda çalışan trenlerde aynı zamanda yolcu da taşınmıştır. Demir yollarındaki gelişme 1913’e kadar çok hızlı olmuş, dünyadaki demir yolu uzunluğu 1840’ta 77.000 km iken 1913’te 1.100.000 km’ye ulaşmıştır. Ancak bu tarihten sonra demir yollarındaki gelişme yavaşlamış ve 1950’lerde gerilemeye başlamıştır. Diğer ulaşım yollarının hızla gelişmesi ve demir yolunun bunlarla rekabet edememesi, demir yollarının gerilemesinin en önemli nedenidir.

Son yıllarda yüksek hızlı trenlerle demir yolu ulaşımı önemli ölçüde gelişmiştir. Özellikle Japonya, ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Kanada ve Avrupa ülkeleri, demir yolu ulaşımının en çok geliştiği bölgelerdir. Yüksek hızlı trenler, daha hızlı ve çevre dostu bir ulaşım seçeneği sunmaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...