onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
12 kez görüntülendi
Peygamberimizin Hayatı kategorisinde tarafından 3 5 7

Aşağıdaki soruları metinden yararlanarak cevaplayınız.
Allah Resulü (s.a.v.); Medineli ashabının İslam uğruna yaptığı fedakârlıkları unutmamış, onları şu şekilde övmüştür: “(Ashabım!) Sizlere ensarı (onlara güzel davranmanızı) tavsiye ediyorum. Çünkü onlar benim cemaatim, sırdaşlarım ve eminlerimdir. Onlar, üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiler. Kendilerine saygı duyulması onların hakkıdır. O hâlde ensarın iyilik edenlerinden iyiliklerini kabul edin. Kötülük edenlerin kusurlarını da affedin.” (Buhârî, Menâkıbü’l-Ensâr, 11.)
1. Hz. Peygamber’in ashabına güzel davranılmasını istemesinin sebepleri nelerdir? Yazınız.
2. Hz. Peygamber’in ashabına verdiği değeri, ensar örneği üzerinden açıklayınız.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Hz. Peygamber’in ashabına güzel davranılmasını istemesinin sebepleri, onların İslam uğruna gösterdikleri fedakârlıklar ve Medine toplumuna yaptıkları hizmetlerdir. Ashab, İslam’ın yayılmasında ve korunmasında önemli roller üstlenmişler, bu yolda mal ve canlarını feda etmişlerdir. Hz. Peygamber, ashabının bu çabalarını takdir etmiş ve onlara duyulan saygının ifadesi olarak, müminlere onlara güzel davranmalarını tavsiye etmiştir.

Ensar örneği üzerinden Hz. Peygamber’in ashabına verdiği değeri açıklamak gerekirse; Ensar, Mekke’den Medine’ye hicret eden Muhacir kardeşlerini kucak açarak karşılamış ve onlara her türlü desteği sağlamışlardır. Bu cömertlik ve kardeşlik, İslam toplumunun temellerini sağlamlaştırmıştır. Hz. Peygamber, Ensar’ın bu özverili tutumunu örnek alarak, tüm müminlere ashabına karşı aynı cömertlik ve anlayışı göstermelerini istemiştir. Böylece, Ensar’ın davranışları, Hz. Peygamber’in ashabına verdiği değerin somut bir göstergesi haline gelmiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...