94 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde tarafından
3.ÜNİTE SONU ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
1-10. cümlelerin doğru ya da yanlış olduğunu belirterek cevabınızın gerekçesini yazınız.
1. Yapısındaki karbon atomları sp3 hibritleşmesi yapan hidrokarbonların hepsi CnH2n+2 genel formülüne sahiptir.
( ) Gerekçe:
2. Yapısında pi bağı bulunduran bütün hidrokarbonlar katılma tepkimesi verir.
( ) Gerekçe:
3. Alkenler, alkol ve alkil halojenür bileşiklerinin eldesinde çıkış maddesidir.
( ) Gerekçe:
4. Amonyaklı gümüş nitrat (Tollens) çözeltisi ile tepkimesinden beyaz renkli bir çökelti oluşturan bileşikler uç alkinlerdir.
( ) Gerekçe:
5. Benzen halkasındaki hidrojenlerden birinin amino grubu ile yer değiştirmesi sonucu oluşan anilin bileşiği aromatik bir hidrokarbondur.
( ) Gerekçe:
6. Alkol sınıfı bileşiklerin tümü indirgen özellik gösterir.
( ) Gerekçe:
7. Yükseltgen özelliğe sahip olma, aldehit ve ketonların ortak özelliğidir.
( ) Gerekçe:
8. Oksijen atomuna aynı iki alkil grubunun bağlanması ile oluşan bileşikler asimetrik eterlerdir.
( ) Gerekçe:
9. Aldehit ve ester bileşikleri genellikle parfüm ve gıda sanayisinde kullanılır.
( ) Gerekçe:
10. Sabun, yağ asitlerinin gliserinle oluşturduğu tuz bileşiğidir.
( ) Gerekçe:

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
♦ tarafından
  1. Doğru. Gerekçe: sp3 hibritleşmesi yapan hidrokarbonlar alkanlardır ve genel formülleri CnH2n+2 şeklindedir. Bu, doymuş hidrokarbonların (alkanların) tüm hidrojen kapasitelerini doldurduğu anlamına gelir.

  2. Doğru. Gerekçe: Pi bağlarına sahip hidrokarbonlar (alkenler ve alkinler) katılma tepkimeleri verebilir çünkü pi bağları, sigma bağlarına göre daha az kararlıdır ve tepkimeye girmeye daha yatkındır.

  3. Doğru. Gerekçe: Alkenler, hidrojenasyon, hidrasyon ve halojenasyon gibi tepkimelerle alkol ve alkil halojenür bileşiklerinin üretiminde kullanılabilir.

  4. Doğru. Gerekçe: Amonyaklı gümüş nitrat çözeltisi (Tollens reaktifi) ile tepkime sonucu beyaz çökelti oluşturan bileşikler terminal alkinlerdir. Bu tepkime, terminal alkinlerin ayırt edici bir testidir.

  5. Doğru. Gerekçe: Benzen halkasındaki bir hidrojenin amino grubu ile yer değiştirmesi sonucu oluşan anilin, aromatik bir amin sınıfına ait bir hidrokarbondur.

  6. Yanlış. Gerekçe: Tüm alkol sınıfı bileşikler indirgen özellik göstermez. Örneğin, ikincil ve üçüncül alkoller genellikle indirgenme tepkimesi vermez.

  7. Yanlış. Gerekçe: Yükseltgen özelliğe sahip olma, yalnızca aldehitlerin özelliğidir. Ketonlar genellikle yükseltgen özellik göstermez.

  8. Yanlış. Gerekçe: Oksijen atomuna aynı iki alkil grubunun bağlanması ile oluşan bileşikler simetrik eterlerdir. Asimetrik eterlerde, oksijen atomuna bağlı iki farklı alkil grubu bulunur.

  9. Doğru. Gerekçe: Aldehit ve ester bileşikleri genellikle hoş kokuları nedeniyle parfüm ve gıda sanayisinde aroma verici olarak kullanılır.

  10. Doğru. Gerekçe: Sabun, yağ asitlerinin alkali ile reaksiyonu sonucu oluşan tuz bileşiğidir ve bu süreç sabunlaşma olarak bilinir.

Onlineodev.com'a hoş geldiniz! Okul derslerinizdeki ödevleriniz ve anlamadığınız konular için aradığınız hızlı ve doğru cevapları burada bulabilirsiniz.

Türkiye Geneli Online Deneme Sınavlarına Katılın.

...