onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
10 kez görüntülendi
Psikoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), kişinin obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya kompulsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur.

OKB’de, kişinin zihninde sürekli olarak beliren ve genellikle rahatsız edici olan düşünceler obsesyon olarak adlandırılır. Bu düşünceler genellikle kişi tarafından kontrol edilemez ve baskın bir şekilde algılanır. Bu obsesyonlar, kişinin endişe ve stres seviyesini azaltmak için belirli davranışları (kompulsiyonlar) gerçekleştirmesine neden olur.

Örneğin, bir kişi kapının kilitli olup olmadığını defalarca kontrol etme ihtiyacı hissedebilir veya sürekli el yıkama ihtiyacı duyabilir. Bu tür davranışlar genellikle düzeltmeyi amaçladıkları sorunla gerçekçi bir şekilde ilişkili değildir.

OKB’nin nedeni tam olarak anlaşılmamasına rağmen, biyolojik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Biyolojik faktörler arasında, beynin belirli bölümlerinde aşırı aktivite bulunması ve nörotransmiterler adı verilen özel kimyasalların işleyişi yer alır. Çevresel faktörler arasında ise yaşam durumundaki değişiklikler, hastalık, sevilen birinin kaybı, iş veya okulla ilgili değişiklikler veya sorunlar, ilişki kaygıları gibi stres faktörleri bulunur.

OKB, genellikle hem saplantı hem de kişinin kendini zorlamasını içerir. Ancak, sadece obsesyon semptomları olması da mümkündür. OKB hastalarında takıntıların ve zorlamaların aşırı olduğu kolaylıkla fark edilebilir. Bu durum, kişinin yaşam kalitesinin bir hayli düşmesine neden olabilir ve zaman zaman kişinin yaşamsal aktivitelerini dahi etkileyebilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...