onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
5 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

Aşağıda verilen metin ve yandaki görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

image

Bir araştırmacı, bitkide primer ve sekonder büyümeyi görebilmek için yaprak döken bir ağacın gövdesinin yerden h yüksekliğindeki bir noktasına uzun bir çiviyi 2/3’ü dışarıda kalacak şekilde öz bölgesine kadar çakıyor. Bu ağacı 10 yıl sonra inceliyor.

1. Çivinin yerden yüksekliğinde bir değişiklik olmuş mudur? Nedenini açıklayınız.

2. Çivinin ağacın dışında kalan uzunluğunda bir değişiklik olmuş mudur? Nedenini açıklayınız.


1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 3 5 7

Sorularınızı cevaplamadan önce, ağaçların büyüme biçimlerini anlamak önemlidir. Ağaçlar, tepe noktalarından (apikal meristem) büyürler ve bu büyüme, ağacın boyunu artırır. Ağaçların genişlemesi ise, gövdenin dış katmanlarında (kambiyum) gerçekleşir ve bu da ağacın çapını artırır.

  1. Çivinin yerden yüksekliğinde bir değişiklik olmamıştır. Çünkü ağaçlar apikal meristemlerinden, yani tepe noktalarından büyürler ve bu nedenle çivi aynı yükseklikte kalır.
  2. Çivinin ağacın dışında kalan uzunluğunda bir değişiklik olmamıştır. Ağaç, çivinin etrafında büyüyerek genişler fakat çivi sabit kalır ve bu yüzden dışarıda kalan uzunluk aynı kalır.

Bu bilgiler, ağaçların büyüme dinamiklerine dayanmaktadır ve görselde verilen bilgilerle uyumludur. 

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...