onlineodev.com 'a hoşgeldiz. Lütfen soru sormaktan ve cevap vermekten çekinmeyiniz
36 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde tarafından

image

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
  1. Yağmur yağarsa trafik sıkışır.

    • Ek-fiil: -sa (geniş zamanın şartı)

    • Cevap: yağ-ar-sa

  2. Güneşten gözlerim kamaşmıştı.

    • Ek-fiil: -mıştı (öğrenilen geçmiş zamanın hikâyesi)

    • Cevap: kamaş-mış-tı

  3. İyi bir puan alsaydım hayvanat bahçesine gidecektik.

    • Ek-fiil: -saydım (şart kipinin hikâyesi)

    • Cevap: al-sa-y-dı-m

  4. Zayıflamak için çok spor yapmışmış.

    • Ek-fiil: -mışmış (öğrenilen geçmiş zamanın rivayeti)

    • Cevap: yap-mış-mış

  5. Boş zamanlarında bol bol kitap okumalıydın.

    • Ek-fiil: -malıydın (gereklilik kipinin hikâyesi)

    • Cevap: oku-malı-y-dı-n

  6. Eskiden her sabah spor yapardım.

    • Ek-fiil: -ardım (geniş zamanın hikâyesi)

    • Cevap: yap-ar-dı-m

  7. Geceleri gizlice kitap okurmuş.

    • Ek-fiil: -urmuş (geniş zamanın rivayeti)

    • Cevap: oku-ur-muş

  8. Her gün kırk dakika yürüyüş yapacakmış.

    • Ek-fiil: -acakmış (gelecek zamanın rivayeti)

    • Cevap: yap-acak-mış

  9. Teyzem çok güzel börek açardı.

    • Ek-fiil: -ardı (geniş zamanın hikâyesi)

    • Cevap: aç-ar-dı

Not: Ek-fiillerin çözümlemesinde kök/kip eki ve ek-fiil ayrımı yapılmıştır. Örneğin, "-mıştı" ekinde "-mış" öğrenilen geçmiş zaman eki, "-tı" ise ek-fiilin hikâye birleşik zamanıdır.

Onlineodev.com'a hoş geldiniz! Okul derslerinizdeki ödevleriniz ve anlamadığınız konular için aradığınız hızlı ve doğru cevapları burada bulabilirsiniz.

Sayfa Başlığı Buraya Gelecek
...