Neden D şıkkı açıklayalım şimdi :
Mondros Ateşkes Antlaşması'na göre Osmanlı ordularının terhis edilmesi gerekiyordu. Ancak Doğu Cephesi'nde bulunan 15. Kolordu Komutanı Kâzım Karabekir Paşa, emrindeki askerleri terhis etmemiş ve silahlarını teslim etmemiştir.
Bu nedenle;
-
Batı ve Güney cephelerinde düzenli ordu dağıtıldığı için halk kendi imkanlarıyla Kuvayımilliye (milis kuvvetler) birliklerini kurmak zorunda kalmıştır.
-
Doğu Anadolu'da ise halihazırda savaşa hazır, düzenli bir Osmanlı ordusu (15. Kolordu) bulunduğu için Kuvayımilliye birliklerine ihtiyaç duyulmamış, mücadele bu düzenli ordu ile yürütülmüştür.
Şimdi verdiğim bilgileri toparlayalım doğu'da işgallere karşı koyacak güçlü bir düzenli ordu olduğu için halkın ayrıca silahlanıp çete savaşları yapmasına gerek kalmamıştır.