onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
50 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Coğrafi (matematik) konum, bir yerin Dünya üzerindeki enlem ve boylam dereceleriyle belirlenen konumudur. Türkiye’nin coğrafi (matematik) konumu, 36°-42° kuzey enlemleri ve 26°-45° doğu boylamları arasındadır. Türkiye’nin coğrafi (matematik) konumunun sonuçları şunlardır:

  • Türkiye, kuzey yarım kürede ve orta kuşakta yer alır. Bu nedenle, Türkiye’de dört mevsim belirgin olarak yaşanır, güneş ışınları hiçbir zaman dik açıyla gelmez, güneyden kuzeye gidildikçe sıcaklık, yağış, bitki örtüsü ve tarım ürünleri çeşitlilik gösterir.
  • Türkiye, doğu-batı yönünde 76 dakika yerel saat farkı olan bir ülkedir. Bu nedenle, Türkiye’de her yerde aynı saat dilimi kullanılır. Türkiye’nin doğusundaki iller, batısındaki illere göre daha erken güneş alır ve daha erken kararır.
  • Türkiye, ekvatora yakın bir ülkedir. Bu nedenle, Türkiye’de 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde gece gündüz eşitliği yaşanır, 21 Haziran tarihinde en uzun gündüz en kısa gece yaşanır, 21 Aralık tarihinde ise en uzun gece en kısa gündüz yaşanır.
  • Türkiye, önemli boğazlara ve denizlere sahip bir ülkedir. Bu nedenle, Türkiye hem kara hem de deniz ticaretine elverişlidir, hem Asya hem de Avrupa kıtalarıyla bağlantılıdır, hem de stratejik bir öneme sahiptir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...