onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
40 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Organik maddeler, canlılar tarafından üretilen veya canlı olan maddelerdir. Genellikle karbon ve hidrojen atomu içeren ve kovalent bağlı olan maddelerdir. Organik maddeler, hücrelerin enerji ihtiyacını karşılayan, hücrenin yapı taşına katılan, canlılarda düzenleyici görev yapan bir takım maddelerdir. 

Organik maddelere örnek olarak şunlar verilebilir:

  • Karbonhidratlar: Canlılarda enerji kaynağı ve yapı malzemesi olarak görev yapan organik maddelerdir. Şekerler, nişasta, selüloz, glikojen gibi bileşikler karbonhidratlara örnektir.
  • Proteinler: Canlılarda yapısal, enzimatik, hormonsal, savunma gibi pek çok görev yapan organik maddelerdir. Amino asitlerden oluşan uzun zincirler halinde bulunurlar. Hemoglobin, kollajen, insülin, antikor gibi bileşikler proteinlere örnektir.
  • Lipidler: Canlılarda enerji depolayan, hücre zarının yapısına katılan, hormon üreten organik maddelerdir. Yağ asitleri ve gliserol gibi bileşiklerden oluşurlar. Trigliserid, fosfolipid, kolesterol, steroid gibi bileşikler lipidlere örnektir.
  • Nükleik asitler: Canlılarda genetik bilgiyi taşıyan ve aktaran organik maddelerdir. Nükleotid adı verilen birimlerden oluşurlar. DNA ve RNA nükleik asitlere örnektir.
  • Vitaminler: Canlılarda metabolizmayı düzenleyen ve çeşitli hastalıkları önleyen organik maddelerdir. Vücut tarafından üretilemeyen veya yeterli miktarda üretilemeyen maddelerdir. A, B, C, D, E, K gibi harflerle isimlendirilirler.
  • Hormonlar: Canlılarda büyüme, gelişme, üreme gibi olayları kontrol eden organik maddelerdir. Hedef organ veya dokuya ulaşarak etki gösterirler. İnsülin, tiroksin, testosteron, östrojen gibi bileşikler hormonlara örnektir.
  • Enzimler: Canlılarda kimyasal reaksiyonları hızlandıran veya başlatan organik maddelerdir. Protein yapısındadırlar. Substrat adı verilen spesifik bir molekülle etkileşime girerler. Amilaz, laktaz, katalaz gibi bileşikler enzimlere örnektir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...