onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
67 kez görüntülendi
Sosyal Bilgiler kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Deprem çantasının içine öncelikli olarak konulması gerekenler şunlardır:

  • Su: Her bir aile üyesi için en az 4 litre içme suyu bulundurulmalıdır. Su kaybını önlemek ve susuzluk hissini azaltmak için meyve suyu gibi içecekler de tercih edilebilir.
  • Gıda: Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.) bulunması, kişileri dinç ve ayakta tutmak için gereklidir.
  • Önemli belgeler: Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.), tapu, sigorta, ruhsat belgeleri, zorunlu deprem poliçesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb. gibi belgelerin fotokopileri veya dijital kopyaları deprem çantasında olmalıdır. Evcil hayvan sahipleri için sağlık karnesi de unutulmamalıdır.
  • İlk yardım çantası: Yaralanma veya hastalık durumunda kullanılacak ilaçlar, pansuman malzemeleri, antiseptikler, termometre, makas, iğne iplik vb. gibi malzemeler ilk yardım çantasında bulunmalıdır. Reçeteli ilaçlar da dahil olmak üzere ilaçların son kullanma tarihleri kontrol edilmelidir.
  • Giyecekler: İç çamaşırı, çorap, yağmurluk, iklime uygun giysiler deprem çantasında yer almalıdır. Giysilerin mevsime göre değiştirilmesi gerekebilir.
  • Diğer malzemeler: Radyo (pil veya kurmalı), el feneri (pil veya kurmalı), düdük, toz maskesi, kerpeten, İngiliz anahtarı, tornavida gibi araç-gereçler; kalem ve kağıt; şarj cihazı veya yedek bataryalı cep telefonu; pil; delinmez ve ince plastik örtü ve dayanıklı selobant (sığınak yaratabilmek için); havlu, çöp torbası, plastik kablo bağı; sabun, dezenfektan ve ıslak mendil; tuvalet kağıdı; hijyenik ped; diş fırçası ve macunu; uyku tulumu ve battaniye gibi malzemeler de deprem çantasında olması gereken diğer eşyalardır.

Deprem çantasının kolay ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Deprem anında durmanız gereken yerde ve görünür olmayan ama kolayca erişebileceğiniz bir yerde saklanmalıdır. Deprem çantasının evin dışında da iş yerinizde veya aracınızda da bulunması faydalı olacaktır. Deprem çantasının içindekiler düzenli olarak kontrol edilmeli ve bozulan veya son kullanma tarihi geçen malzemeler yenilenmelidir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...