215 kez görüntülendi
Matematik kategorisinde tarafından
<span itemprop="name">6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Soruları ve Çözümlü Cevapları Sayfa 16, 17, 18 Öğün Yayınları</span>

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
  1. Aşağıda çarpım durumunda verilen sayıları üslü ifade olarak yazınız.
    a) 8 x 8 x 8 x 8 = 8⁴
    b) 1 x 1 x 1 x 1 x 1 x 1 x 1 = 1⁷
    c) 15 x 15 = 15²
    ç) 147 147¹ 
  2. Aşağıda verilen üslü ifadelerin değerlerini bulunuz.
    a) 7²      = 49
    b) 125¹  =125
    c) 0²⁸    =0
    ç) 1²⁰     =1
    d) 25⁰    =1 
  3. x = 3 için x⁴ üslü ifadesinin değerini hesaplayınız.
    ÇÖZÜM:
    3⁴ = 3 x 3 x 3 x 3 = 81 
  4. x = 5 için 2⁵ üslü ifadesinin değerini bulunuz.
    ÇÖZÜM:
    2⁵ = 2 x 2 x 2 x 2 x 2 = 32 
  5. 4² , 4⁵ , 4³ , 4¹ üslü ifadelerini büyükten küçüğe doğru sıralayınız.
    ÇÖZÜM:
    4⁵ > 4³ > 4² > 4¹ 
  6. Aşağıda verilen üslü ifadelerden hangisinin değeri en büyüktür?
    A) 2³ = 2 x 2 x 2 =8
    B) 3⁵ = 3 x 3 x 3 x 3 x 3 = 243 (En büyük)
    C) 7² = 7 x 7 = 49
    D) 15¹ = 15
  7. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanın başına “D”, yanlış olanın başına “Y” yazınız.
    (Y) 5² üslü ifadesinde 2’ye taban denir.
    (D) 7³ şeklindeki sayılara üslü ifadeler denir.
    (D) 4 tane 11’in çarpımı 11⁴ şeklinde gösterilir.
    (D) Bir üslü ifadede kuvvet, tabanın kaç kez çarpılacağını gösterir.
    (Y) 6³ üslü ifadesinin değeri 18’dir.
  8. Aşağıda verilen noktalı yerleri tamamlayınız.
    a) 4² = 2ˣ eşitliğinde x = 4 olur.
    b) 9ˣ = 81 eşitliğinde x’nin değeri 2 olur.
    c) O³ = 64 eşitliğinde O = 4 olur.
    ç) x = 5 için x⁴ üslü ifadesinin değeri 5 x 5 x 5 x 5 = 625 olur.
    d) 6³ sayısı 216 ifadesinin üslü olarak yazılmış şeklidir.
    e) 9³ üslü ifadesinin değeri 3 basamaklıdır. (9³=9x9x9=729) 
  9. Aşağıda verilen eşitliklerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.
    (D) 2⁵ = 32                       (D) 10² = 100
    (Y) 3⁴ = 4 • 4 • 4             (D) 7 • 7 • 7 = 73
    (D) 5² = 5 • 5                   (Y) 2³ = 3²
    (D) 2¹ = 2                         (D) 4² = 2⁴
    (Y) 1²⁸ = 28                     (D) 0⁷ = 0
  10. 5³ – 2³ işleminin sonucu kaçtır?
    ÇÖZÜM:
    (5 x 5 x 5) – (2 x 2 x 2) = 125 – 8 = 117 
  11. 12² ÷ 3² işleminin sonucu kaçtır?
    ÇÖZÜM:
    (12 x 12) ÷ (3 x 3) = 144 ÷ 9 = 16 
  12. △ = 2 ve ▢ = 3 için △⁴ + ▢² toplamını bulunuz.
    ÇÖZÜM:
    2⁴ + 3² = (2 x 2 x 2 x 2) + (3 x 3) = 16 + 9 = 25 
  13. Bir kırtasiyede 10 deste uçlu kalem ve her kalemin içinde de onar uç bulunmaktadır. Bu kırtasiyede bulunan toplam uç sayısını üslü ifade olarak yazınız.
    ÇÖZÜM:
    10 x 10 = 100 x 10 = 1000 = 10³ 
  14. Ozan, harçlıklarından artırdığı parasını, istediği ayakkabıyı almak üzere kumbarasında biriktiriyor. Ozan, kumbarasına ilk gün 2 TL atıyor. Her gün bir önceki gün biriktirdiği parasının 2 katı kadar para biriktirebilen Ozan’ın bir haftanın sonunda kumbarasında kaç TL biriktirebileceğini üslü ifade olarak yazınız.
    ÇÖZÜM:
    2¹ + 2² + 2³ + 2⁴ + 2⁵ + 2⁶ + 2⁷
    2+ 4 + 8 + 16 + 32 + 64 + 128 = 254

Onlineodev.com'a hoş geldiniz! Okul derslerinizdeki ödevleriniz ve anlamadığınız konular için aradığınız hızlı ve doğru cevapları burada bulabilirsiniz.

Türkiye Geneli Online Deneme Sınavlarına Katılın.

...