onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
115 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

I. Kılıç Arslan, Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın oğlu ve ikinci Anadolu Selçuklu sultanıdır. 1092 yılında tahta çıkmış ve 1107 yılında ölmüştür.

Döneminin önemli olayları şunlardır:

  • I. Kılıç Arslan, Anadolu’da siyasi birlik sağlamak için Bizans İmparatoru I. Aleksios ile ittifak kurmuş ve Ege bölgesinde güçlenen Çaka Bey’i ortadan kaldırmıştır.
  • I. Kılıç Arslan, 1096-1099 yılları arasında Anadolu’ya giren Haçlı ordularına karşı mücadele etmiş ve birçok baskın ve pusuda Haçlılara ağır kayıplar verdirmiştir. Ancak Haçlıların kuşattığı başkenti İznik’i savunamamış ve şehri kaybetmiştir.
  • I. Kılıç Arslan, Anadolu’daki diğer Türk beylikleriyle de savaşmış ve Danişmendli Beyliği’nin gücünü kırmaya çalışmıştır. Malatya’yı ele geçirmiş ve Doğu Anadolu’da etkinliğini arttırmıştır.
  • I. Kılıç Arslan, Büyük Selçuklu Devleti’nin taht kavgalarından yararlanarak Musul’u fethetmiş ve Büyük Selçuklu sultanı adına okunan hutbeyi kendi adına çevirterek Büyük Selçuklu tahtına adaylığını göstermiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...