onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
50 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

İngiltere Başbakanı Churchill SSCB için “Demir Perde” tabirini kullanarak, II. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa’nın ikiye bölündüğünü ve Sovyetler Birliği’nin kendisini ve müttefiklerini Batı dünyasından izole ettiğini anlatmaya çalışmıştır. Churchill, 5 Mart 1946 tarihinde ABD’de yaptığı Fulton konuşmasında şöyle demiştir:

"Stettin’den Baltık Denizi’ne, Trieste’den Adriyatik’e kadar uzanan bir demir perde Avrupa kıtasını ikiye ayırmıştır. Bu çizginin arkasında Varşova, Berlin, Prag, Viyana, Budapeşte, Belgrad, Bükreş ve Sofya gibi eski başkentler yer almaktadır. Bunların hepsi Moskova’nın etkisi altındadır ve giderek daha sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir."

Churchill’in bu sözleri, Soğuk Savaş’ın başlangıcını simgelemiştir. Demir Perde terimi, Sovyetler Birliği’nin Doğu Avrupa’daki sosyalist rejimleri desteklemesi ve Batı Avrupa ile ilişkilerini kesmesi sonucunda ortaya çıkan ideolojik ve fiziksel sınırı ifade etmektedir. Demir Perde’nin en somut örneği ise Berlin Duvarı’dır. Berlin Duvarı, 1961-1989 yılları arasında Doğu Almanya ve Batı Almanya arasında bir bariyer oluşturmuştur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...