onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
118 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
  • II. Dünya Savaşı’nda ABD ve SSCB müttefik devletler olmalarına rağmen aralarında pek çok farklılık vardı. ABD, kapitalizm ve özgürlükçü demokrasiyi benimsemişken, SSCB komünizmi ve tek parti diktatörlüğünü savunuyordu. Bu farklı ideolojiler, iki ülke arasında sürekli bir çekişme ve rekabete neden oldu.
  • II. Dünya Savaşı’nda ABD ve SSCB müttefik devletler olmalarına rağmen aralarında pek çok anlaşmazlık da yaşadılar. Örneğin ABD, SSCB’nin Almanya’ya saldırmasını istiyordu ama SSCB bunu geciktirdi. ABD, SSCB’nin Japonya’ya saldırmasını istiyordu ama SSCB bunu yapmadı. ABD, SSCB’nin Polonya ve diğer Doğu Avrupa ülkelerindeki komünist rejimleri desteklemesini istemiyordu ama SSCB bunu yaptı.
  • II. Dünya Savaşı’ndan sonra ABD ve SSCB arasındaki ilişkiler daha da bozuldu. SSCB, Avrupa’da kendi etki alanını genişletmek ve komünizmi yaymak istiyordu. ABD ise bunu engellemek ve Batı Avrupa ülkelerine yardım etmek istiyordu. Bu amaçlarla ABD, Truman Doktrini ve Marshall Planı gibi politikalar uyguladı. SSCB ise Varşova Paktı gibi askeri ittifaklar kurdu .
  • II. Dünya Savaşı’ndan sonra ABD ve SSCB arasındaki ilişkiler sadece Avrupa ile sınırlı kalmadı. Asya, Afrika ve Latin Amerika’da da iki süper güç arasında çekişme yaşandı. Örneğin Kore Savaşı, Vietnam Savaşı, Küba Füze Krizi, Afganistan Savaşı gibi olaylar Soğuk Savaş döneminde yaşanan krizlerdir .

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...