onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
61 kez görüntülendi
Fen Bilimleri kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Mitoz ve mayoz, hücre bölünmesi sırasında meydana gelen iki farklı süreçtir. Mitoz ve mayoz arasındaki farklar şunlardır:

  • Mitoz, vücut hücrelerinde görülürken, mayoz üreme hücrelerinde görülür. Mitoz, büyüme, gelişme ve yaraların onarılmasını sağlarken, mayoz üreme hücrelerinin oluşumunu sağlar.
  • Mitoz, bir ana hücrenin bölünerek iki yeni hücre oluşturduğu bir süreçtir. Mayoz ise bir ana hücrenin bölünerek dört yeni hücre oluşturduğu bir süreçtir.
  • Mitozda kromozom sayısı sabit kalırken, mayozda kromozom sayısı yarıya iner. Mitozda oluşan yeni hücreler diploit (2n) iken, mayozda oluşan yeni hücreler haploit (n) dir.
  • Mitozda yeni hücrelerin genetik yapısı ana hücre ile aynıdır. Mayozda ise yeni hücrelerin genetik yapısı ana hücreden ve birbirinden farklıdır. Mayozda krossing-over adı verilen parça değişimi olayı ile genetik çeşitlilik artar.
  • Mitoz tek evreli bir bölünmedir. Mayoz ise iki evreli bir bölünmedir. Mitozda profaz, metafaz, anafaz ve telofaz adı verilen dört alt evre vardır. Mayozda ise bu alt evreler iki kez tekrarlanır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...