onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
2.1k kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Milli monarşi, devlet yönetiminin sadece bir kişiye ait olduğu ve yönetilme tarzının ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği yönetim şeklidir

Milli monarşi özellikleri şunlardır:

  • Mutlak ve mutlak olmayan türünde iki şekli vardır. Mutlak monarşide hükümdarın yetkisi sınırsızdır ve herhangi bir yasal veya anayasal kısıtlamaya tabi değildir. Mutlak olmayan monarşide ise hükümdarın yetkisi anayasa veya yasalar tarafından belirlenir ve hükümdarın gücü meclis ve diğer devlet kurumlarıyla paylaşılır.
  • Hükümdar olan kişi köklü bir aileye mensup kişidir. Monarşinin en yaygın şekli olan kalıtsal monarşide, devlet başkanlığı hakkı aynı soydan gelen kişilere geçer. Bu soy genellikle kraliyet ailesi olarak adlandırılır ve hükümdarın unvanı kral, imparator, şah, padişah gibi olabilir.
  • Yönetim hakkı miras usulü ile devredilmektedir. Monarşide devlet başkanlığı seçimle değil, miras yoluyla belirlenir. Hükümdar öldüğünde veya tahttan çekildiğinde, onun yerine genellikle en yakın akrabası gelir. Bu akraba oğlu, kızı, kardeşi, yeğeni gibi olabilir. Miras hakkının kimde olduğu ülkeden ülkeye değişebilir.
  • Hükümdar olan kişi ömrünün sonuna kadar devletin başında kalır. Monarşide devlet başkanlığı süresi belirli değildir. Hükümdar yaşadığı sürece devletin başında kalır ve istediği zaman tahttan çekilebilir. Bazı durumlarda ise hükümdar devrilebilir veya tahttan indirilebilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...