onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
66 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Bu dönemde Anadolu’da kurulan ilk Türk beylikleri ve mimari eserleri şunlardır:

  • Saltuklular (1072-1202): Anadolu’da kurulan ilk Türk beyliği olup başkenti Erzurum’durTepsi MinareMama Hatun Kervansarayı ve Mama Hatun Kümbeti gibi eserler yaptırmışlardır.
  • Mengücekliler (1080-1228): Başkenti Erzincan olan beylik, 1142 yılında Divriği ve Erzincan-Kemah olmak üzere iki kola ayrılmıştırDivriği Ulu Cami ve ŞifahanesiDivriği Kale CamiiKayıtbay Camii gibi eserler yaptırmışlardır.
  • Danişmendliler (1080-1178): Başkenti önce Niksar, sonra Sivas olan beylik, Anadolu’da en fazla türbe ve medrese yapan beyliktirTokat Yağıbasan MedresesiNiksar Ulu CamiiKayseri Ulu CamiiMelik Danişment Gazi KümbetiEmir Gazi Kümbeti gibi eserler yaptırmışlardır.
  • Artuklular (1102-1409): Diyarbakır, Harput ve Mardin bölgelerinde hüküm süren beylik, Anadolu’da Türkler tarafından yapılan ilk köprüleri yaptırmıştır. Bunların en meşhuru Malabadi Köprüsüdür. Ayrıca Diyarbakır Artuklu SarayıSilvan Ulu CamiiMardin Ulu CamiiHarput Ulu Camii gibi eserler yaptırmışlardır.

Bu eserlerin mimari ve bezeme özellikleri Türk sanatına bağlı olarak gelişmiştir. Kubbe, kemer, sütun, revak, minare gibi mimari unsurların yanı sıra çini, seramik, alçı kabartma ve resim gibi bezeme teknikleri kullanılmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...