onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
81 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

 Konuşma dilinde, sessiz harfle biten bir kelimenin, sesli harfle başlayan bir kelimeyle birlikte söylenmesine ulama denir. Ulama yapmanın amacı, kitapların çok daha hızlı ve rahat bir şekilde okunmasını sağlamak ve daha akıcı konuşmaktır. Ulama, kaynaşmadan farklı olarak yazıda değil, sadece konuşma dilinde geçerlidir.

Örnekler:

  1. Selam ey sana zalim dünya: Selam ve ey kelimeleri bağlanarak okunur.
  2. Dün Ekrem Bey sizi sordu: Dün ve Ekrem sözcükleri, tek bir kelimeymiş gibi bağlanarak telaffuz edilir.

Ulamaları bulmak için bir cümle içinde yan yana kelimelerin ilk ve son harflerine bakılır. Ünlü harfle biten bir kelime yanına ünlü harfle başlayan bir kelime gelmişse, bu iki sözcük arasında ulama var demektir.

Örnekler:

  1. Kitap okudum. (P - O)
  2. Sevmiştim onu. (S - O)
  3. Biraz edep! (Z - E)

Ulama, ünsüz ile biten bir kelime sonrasında ünlü ile başlayan bir kelime geldiğinde, birinci kelime ile ikinci kelimeyi birbirine bağlayarak ya da birlikte okunmasına denir. Ulama konuşurken ve okurken ortaya çıkan bir olaydır.

Ulama terimi gündelik yaşam içinde kendi gelişen bir durumdur. Fakat şiir ve düz yazı gibi edebi eserlerde oldukça fazla kullanılmaktadır. Arapça kökenli ulama, vasl olarak ifade edilmektedir. Vasl ise kavuşma, ekleme şeklinde tanımlanabilmektedir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...