onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
69 kez görüntülendi
Fen Bilimleri kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Asteroit ve meteor, uzayda bulunan farklı türdeki gök cisimleridir. Aralarındaki temel farklar şöyle sıralanabilir:

  • Asteroitler, güneş sistemindeki gezegenler arasında bulunan, kayalık ve metalik gök cisimleridir. Çoğunlukla Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında bulunurlar. Asteroitlerin çapları çok değişken olabilir. Bazıları yüzlerce km genişlikte olabilirken, bazıları sadece birkaç metre genişliktedir.
  • Meteorlar, uzayda bulunan asteroitlerin parçalanması sonucu oluşan küçük kaya parçalarıdır. Meteorlar bazen Dünya’nın atmosferine girer. Atmosfere giren meteorlara gök taşı da denir. Genellikle kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar. Yanma sırasında arkalarında parlak bir iz oluştururlar. Bu olaya halk arasında yıldız kayması da denir.

Bu bilgiler ışığında, asteroit ve meteor arasındaki farkları şöyle özetleyebiliriz:

  • Asteroitler atmosfer dışında uzay boşluğunda ve gezegenler arasında bulunurken, meteorlar atmosfer içinde yer alırlar.
  • Asteroitler belli bir yörüngede dolanırken, meteorlar yörüngesiz olarak hareket ederler.
  • Asteroitler çap olarak daha büyük olabilirken, meteorlar çap olarak daha küçüktür.
  • Asteroitler etkileşime girmedikleri sürece varlıklarını sürdürürken, meteorlar atmosfere girdikleri zaman yanarak yok olurlar.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...