onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
62 kez görüntülendi
Fen Bilimleri kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Bir çubuğu aynı şiddetle metal, tahta ve cam levhalara vurduğunuzda çıkan sesler birbirine göre farklıdır. Çünkü her maddenin farklı titreşim özellikleri vardır. Bu da her maddenin farklı sesler vereceğini gösterir.

Bir çubuğu bir metale vurduğunuz zaman metalin sesi daha tiz çıkacaktır. Bir cama vurduğunu zaman ise camda titreşimler daha fazla olacağı için metale göre biraz daha kalın ses verir. Bir tahtaya vurduğumuz zaman ise tahta yüzeyinde titreşimler metal ve cama göre daha tok bir sesle gelecektir.

Sesin tizliği veya kalınlığı, ses dalgalarının frekansı ile ilgilidir. Frekans, bir saniyedeki titreşim sayısıdır. Frekansı yüksek olan sesler tiz, frekansı düşük olan sesler kalın duyulur. Sesin tokluğu ise, ses dalgalarının genliği ile ilgilidir. Genlik, titreşimin şiddetidir. Genliği yüksek olan sesler tok, genliği düşük olan sesler ince duyulur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...