onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
105 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
  • Nuri Demirağ, 1886 yılında Sivas’ın Divriği ilçesinde doğmuştur. Babası yargıç Ömer Bey, annesi Ayşe Hanım’dır. Babası 1889 yılında attan düşerek öldüğünde, Nuri Bey üç yaşındaydı.
  • Nuri Demirağ, ortaöğrenimini Divriği Rüştiye Mektebi’nde tamamladıktan sonra, Ziraat Bankası’nda ve Maliye Bakanlığı’nda çeşitli görevlerde bulundu. 1918 yılında işgalcilerin hakaretine uğrayınca memurluktan istifa etti.
  • Nuri Demirağ, ticarete atılarak sigara kağıdı üretimi yaptı. Ürettiği sigara kağıdına “Türk Zaferi” adını verdi. Bu işten büyük kazanç sağladı.
  • Nuri Demirağ, 1926 yılında kardeşi Abdurrahman Naci Bey ile birlikte demiryolu inşaatına başladı. Türkiye’nin 10 bin kilometrelik demiryolu ağının 1250 kilometrelik bölümünü tamamladı. Bu başarısı nedeniyle 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kendisine “Demirağ” soyadı verildi.
  • Nuri Demirağ, havacılık sanayisine de ilgi duydu. Türkiye’de ilk uçak fabrikasını kurdu ve ilk yerli uçakları üretti. Ayrıca, ilk yerli paraşüt üretimi, ilk uçuş okulu ve ilk havaalanı gibi projeleri de hayata geçirdi.
  • Nuri Demirağ, Türkiye’nin milli kalkınmasını savunan bir siyasi parti kurdu. Millî Kalkınma Partisi adlı partinin kurucusu ve genel başkanı oldu. Parti, Türkiye’nin bağımsızlığını korumak, sanayileşmeyi hızlandırmak, tarımı geliştirmek, eğitimi yaygınlaştırmak ve demokrasiyi güçlendirmek gibi amaçlarla faaliyet gösterdi.
  • Nuri Demirağ, Türkiye’nin geleceği için vizyoner fikirler ortaya attı. İstanbul Boğazı üzerine köprü yapılması, Keban’a büyük bir baraj yapılması, Anadolu’da yeni şehirler kurulması gibi düşüncelerini ilk kez gündeme getiren kişi oldu.
  • Nuri Demirağ, 1920 yılında Mesude Hanım ile evlendi. Bu evlilikten iki oğlu ve altı kızı oldu. Nuri Demirağ, 13 Kasım 1957 tarihinde İstanbul’da şeker hastalığı nedeniyle 71 yaşında öldü

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...