onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
72 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Karadeniz Bölgesi ovaları, Karadeniz kıyıları boyunca ve iç kesimlerde yer alan çeşitli şekil ve büyüklükteki düz alanlardır. Karadeniz Bölgesi’nde belli başlı iki tür ova vardır: delta ovaları ve çöküntü ovaları. Delta ovaları, akarsuların taşıdığı alüvyonların deniz kıyısında birikmesiyle oluşan geniş ve verimli ovalardır. Çöküntü ovaları ise, dağlar arasında yer alan çöküntü alanlarının doldurulmasıyla oluşan küçük ve dağınık ovalardır.

Karadeniz Bölgesi’nde en geniş ve önemli delta ovaları Çarşamba Ovası ve Bafra Ovası’dır. Bu ovalar, sırasıyla Yeşilırmak ve Kızılırmak’ın taşıdığı alüvyonlarla oluşmuştur. Bu ovalarda pirinç, mısır, şekerpancarı, ayçiçeği, fındık gibi tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Çarşamba Ovası’nın doğusunda yer alan Terme Ovası da bir delta ovasıdır. Bu ova, Terme Çayı’nın alüvyonlarıyla oluşmuştur. Bu ovada da pirinç, mısır, fındık gibi ürünler yetiştirilmektedir.

Karadeniz Bölgesi’nde iç kesimlerde yer alan çöküntü ovaları ise daha küçük ve dağınıktır. Bu ovaların bazıları şunlardır:

  • Taşova Ovası: Erbaa Ovası’nın batısında yer alan bir çöküntü ovasıdır. Bu ovada kayısı, elma, kiraz gibi meyveler yetiştirilmektedir.
  • Suluova Ovası: Yeşilırmak’ın kuzeyinde yer alan bir çöküntü ovasıdır. Bu ovada şekerpancarı, buğday, arpa gibi ürünler yetiştirilmektedir.
  • Merzifon Ovası: Yeşilırmak’ın güneyinde yer alan bir çöküntü ovasıdır. Bu ovada şekerpancarı, buğday, ayçiçeği gibi ürünler yetiştirilmektedir.
  • Turhal Ovası: Yeşilırmak’ın doğusunda yer alan bir çöküntü ovasıdır. Bu ovada şekerpancarı, buğday, mısır gibi ürünler yetiştirilmektedir.
  • Boyabat Ovası: Kızılırmak’ın kuzeyinde yer alan bir çöküntü ovasıdır. Bu ovada buğday, arpa, nohut gibi ürünler yetiştirilmektedir.
  • Tosya Ovası: Gökırmak’ın güneyinde yer alan bir çöküntü ovasıdır. Bu ovada kiraz, elma, armut gibi meyveler yetiştirilmektedir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...