onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
122 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Türkiye’de en az sel ve taşkın olan bölgeler şunlardır:

  • Doğu Anadolu Bölgesi: Bu bölgede iklim şartları nedeniyle sel ve taşkın riski çok düşüktür. Yaz mevsimlerinin sıcak ve kurak geçtiği bölgelerde kış aylarında ise yağmurdan çok kar yağışı görülür. Karın ilkbaharın ilk aylarında erimesi risk unsuru oluştursa da bölgedeki yeryüzü şekilleri sel ve taşkınların yaşanmasına engel olur.
  • İç Anadolu Bölgesi: Bu bölgede de iklim şartları nedeniyle sel ve taşkın riski düşüktür. Yaz mevsimlerinin sıcak ve kurak geçtiği bölgelerde kış aylarında ise yağmurdan çok kar yağışı görülür. Bölgedeki ovaların geniş olması, akarsuların yavaş akması ve yeraltı sularının fazla olması sel ve taşkınların önlenmesine yardımcı olur.
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Bu bölgede de iklim şartları nedeniyle sel ve taşkın riski düşüktür. Yaz mevsimlerinin sıcak ve kurak geçtiği bölgelerde kış aylarında ise yağmurdan çok kar yağışı görülür. Bölgedeki GAP projesi ile birlikte akarsuların kontrol altına alınması, sulama kanalları ve barajlar sayesinde sel ve taşkınlar önlenir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...