onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
116 kez görüntülendi
Sosyal Bilgiler kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Cumhuriyet, monarşi ve oligarşi yönetimlerini insanların sahip olduğu hak ve özgürlükler açısından karşılaştırarak söylemek gerekirse, şunları söyleyebiliriz:

  • Cumhuriyet, halkın egemenliğine dayanan ve halkın iradesinin seçimler aracılığıyla yöneticileri belirlediği bir yönetim biçimidir. Cumhuriyetlerde, insanlar demokratik haklara sahiptir ve yöneticiler halkın yararını gözetmek zorundadır. Cumhuriyet, çağdaş ve adil bir yönetim şekli olarak kabul edilmektedir.
  • Monarşi, belli bir kişinin veya ailesinin yasal olarak egemenliğine göre yönetilen bir yönetim biçimidir. Monarşilerde, insanlar yöneticinin keyfine bağlı olarak hak ve özgürlüklere sahip olabilir veya olmayabilir. Monarşi, gerici ve baskıcı bir yönetim şekli olarak eleştirilmektedir.
  • Oligarşi, az sayıda üst düzey yöneticinin egemenliği altında yönetilen bir yönetimdir. Oligarşilerde, insanlar yöneticilerin çıkarlarına göre hak ve özgürlüklere sahip olabilir veya olmayabilir. Oligarşi, adaletsiz ve eşitsiz bir yönetim şekli olarak kınanmaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...