onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
86 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

BÖLÜM SONU DEĞERLENDİRME SORULARI 5

Bu bölümde verilen sorulardaki açı değerleri için sin 37° = cos 53° = 3/5 sin 53° = cos 37° = 0,8 sin 30° = cos 60° = 1/2 sin 60° = cos 30° = §3/2 sin 45° = cos 45° = §2/2 g , 10 m/s2 ve hava sürtünmesini ihmal ediniz.)

1. Ahmet elindeki taşı yere paralel olacak şekilde atıyor. Taş şekildeki yörüngeyi izliyor. Taş yere çarptığında düşey hız bileşeni 30 m/s oluyor. Taşın A noktasından geçiş hızı ve yere çarpma hızının oranı kaçtır?
Cevap: √5/5

2. Yükseklikleri farklı iki tepede bulunan okçular oklarını şekildeki gibi yatay olarak atıyorlar. Atılan okların ikisi de A noktasına düştüğüne göre okların atıldığı andaki hızlarının oranı V1 / V2 m kaçtır? (Noktalar arası uzaklıklar eşit büyüklüktedir.)
Cevap
: 4

3. 180 metre yükseklikteki bir tepeye hızla gelen kayakçı, şekildeki yörüngeyi izleyecek şekilde yatay olarak atlıyor ve h yüksekliğindeki tepeye iniyor. Kayakçının indiği tepenin yerden yüksekliği kaç metredir?
Cevap
: 135

4. 70 m yükseklikten 2 kg kütleli bir top, aşağı doğru 20 m/s hızla atıldığı anda yatayda 300 m uzaktaki bir tabancadan mermi şekildeki gibi zemine paralel olarak atılıyor. Atılan mermi, topun yere düşmesine 10 m kala topu vuruyor.

a) Merminin çıkış hızı kaç m/s’dir?
Cevap
: 150

b) Mermi çıktığı anda tabancanın yerden yüksekliği kaç metredir?
Cevap
: 30

5. Elif elindeki tenis topunu binanın tepesinde bulunan Furkan’a atıyor. Tenis topu Elif’in elinden şekildeki gibi 50 m/s hızla çıkıyor? Top binanın tepesinden kaç metre aşağıda duvara çarpar?
Cevap
: 5

6. Aynı anda harekete başlayan, yatay v hızı ile atılan A cismi ile yukarı doğru düşey atılan B cismi aynı anda yere düştüğüne göre (h1/h2 ) oranını bulunuz.
Cevap
: 4

7. Kapadokya’da havada asılı duran bir balonda bulunan İlayda, 320 m yüksekte iken elindeki gergin sapanı serbest bırakıyor. Sapandaki taş, balona göre 30 m/s hızla yatay olarak fırlıyor.

a) Taş kaç saniye sonra yere düşer?
Cevap: 8

b) Taş yere hangi hızla çarpar?
Cevap
: 10√73 m/s

c) Taşın 4 s sonra yerden yüksekliği kaç metre olur?
Cevap
: 240

8. Karpuz sergisine bir kamyon karpuz getirilmiştir. Manav ve oğlu, karpuzları kamyondan sergiye eğik atarak aktarmayı planlıyorlar. Manav kamyonun yanında, oğlu ise karpuz tezgâhının yanında durmaktadır. Manav, oğlu ile arasındaki mesafenin uzun olduğunu fark eder. Siz manav olsaydınız karpuzları yatayla kaç derecelik açı ile atardınız?
Cevap
: 45

9. Şekildeki açılarla aynı anda atılan cisimler, aynı anda M noktasına çarpıyor. Cisimlerin atılış hızlarının oranı (v1/v2) kaçtır?
Cevap
: 2√3/5

10. Şekildeki A ve B cisimleri aynı düşey doğrultu üzerinden aynı anda şekildeki gibi atılıyor.

a) A cisminin atıldığı andaki hızı kaç m/s’dir?
Cevap: 50

b) Cisimler 6. saniyede çarpıştığına göre B cisminin ilk hızı kaç m/s’dir? Atıldığı yükseklik kaç m’dir?
Cevap
: v = 30 , h = 240

11. Şekildeki gibi A noktasından eğik atılan cisim, atıldıktan 1 s sonra K noktasından; 6 s sonra da L noktasından geçiyor. Buna göre cismin atıldığı andaki hızı kaç m/s’dir? (Çizim ölçeklidir, her bir aralık 5 m’dir.)
Cevap
: 10√17

12. Şekildeki doğrultuda atılan cisim yatayda 20 m yol aldığında atıldığı doğrultunun 5 m altından geçiyor. Cismin atıldığı hız kaç m/s’dir?
Cevap
: 25

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...