onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
89 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 27 229 776

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Saatlerin icadı, insanların zamanı ölçmek için farklı yöntemler aradıkları eski çağlara dayanır. Zamanı ölçmek için faydalanılan ilk aletlerden biri olan güneş saatleri, MÖ 4000’lerde Eski Mısır’da ortaya çıktı. Güneş saatlerinde bir çubuğun oluşturduğu gölge, üzerinde zaman dilimlerini gösteren kadranlarla takip ediliyordu.

Güneş saatinin işlevsiz olduğu durumlar için icat edilen su saatleri ise Eski Mısır’da geliştirildi. Su saatlerinde tam bir günde boşalan büyük bir su kabı kullanılıyordu. Kabın altında bir delik, içinde ise geçen zamanı temsil eden çizgiler bulunuyordu. Su bu delikten yavaş yavaş akarken suyun seviyesi bu çizgilerden birine geldiğinde birim zaman kadar vakit geçtiği anlaşılıyordu.
Su saatlerinin de kışın donması ve yazın buharlaşması gibi sorunları vardı. Bu nedenle insanlar daha güvenilir ve hassas saatler üretmek için çalışmaya devam etti. 14. yüzyılda Avrupa’da yaylı mekanik saatler ortaya çıktı. Saatlerin çeşitli parçalarını harekete geçiren yaylı bölüm zemberek olarak adlandırılır. İtalyan mucit Galileo Galilei, 1581’de düzenli salınma periyoduna sahip sarkaçlar sayesinde hata payı düşük mekanik saatler tasarlanabileceğini keşfetti.

Zaman İşleyişinin Gelişimi İçin Zaman Çizelgesi

İlk mekanik saatler, 14. yüzyılın başlarında Avrupa’da icat edildi ve sarkaçlı saat 1656’da icat edilinceye kadar standart zaman tutma cihazıydı. Günümüzün modern zaman işleyişini bize vermek için zamanla bir araya gelen birçok bileşen vardı. . Bu bileşenlerin evrimine ve onları geliştirmeye yardım eden kültürlere bakalım. 

Güneş Saatleri ve Dikilitaşlar

MÖ 3.500 yıllarında yapılan eski Mısır dikilitaşları da en eski gölge saatler arasındadır. Bilinen en eski güneş saati, Mısır’dan M.Ö. 1.500 yıllarına kadar uzanır. Güneş saatleri, kökenlerini günlerin parçalarını ölçmek için kullanılan ilk cihazlar olan gölge saatlerde içerir.

Yunan Su Saatleri

Çalar saatin erken bir prototipi MÖ 250 civarında Yunanlılar tarafından icat edildi . Yunanlılar, yükselen suların hem zaman tutacağı hem de en sonunda endişe verici bir düdüğü tetikleyen mekanik bir kuşa çarpacakları bir clepsydrae adı verilen bir su saati inşa ettiler.

Clepsydrae, güneş saatlerinden daha kullanışlıdır – iç mekanlarda, gece boyunca ve aynı zamanda gökyüzü bulutluyken de kullanılabilirdi. Yunan su saatleri MÖ 325 yıllarında daha doğru hale geldi ve bir saat eliyle yüze sahip olacak şekilde uyarlandı ve saatin okunmasını daha kesin ve rahat hale getirdiler.

Mum Saatler

Mum saatlerinin en eski sözleri, MS 520’de yazılmış bir Çin şiirinden gelir. Şiire göre, ölçülü bir yanık oranıyla mezun mum, gece vakti belirleme aracıydı. Japonya’da benzer mumlar 10. yüzyılın başlarına kadar kullanılmıştır.

Kum saati

Kum saati, ilk güvenilir, yeniden kullanılabilir, makul derecede doğru ve kolayca oluşturulmuş zaman ölçüm cihazlarıydı. 15. yüzyıldan itibaren, kum saati esas olarak denizdeyken zaman söylemek için kullanıldı. Bir kum saati, dikey olarak birbirine bağlanan ve genellikle kumdan, üst ampulden alta olana kadar düzenlenmiş bir damlama damlasına izin veren iki cam ampul içerir. Kum saati bugün hala kullanılıyor. Ayrıca kiliselerde, sanayide ve yemek pişirmede kullanılmak üzere kabul edildiler.

Manastır Saatleri ve Saat Kuleleri

Kilise hayatı ve özellikle başkalarını namaz kılan keşişler zaman tutma cihazlarını günlük yaşamda bir zorunluluk haline getirdi. En eski ortaçağ Avrupalı saat ustaları Hıristiyan rahiplerdi. İlk kaydedilen saat, 996 yılı boyunca gelecekteki Papa Sylvester II tarafından yapıldı. Çok daha sofistike saatler ve kilise saat kuleleri daha sonraki keşişler tarafından yapıldı. Glastonbury’deki 14. yüzyıldan kalma bir keşiş olan Peter Lightfoot, halen var olan en eski saatlerden birini inşa etti ve Londra Bilim Müzesi’nde kullanılmaya devam ediyor.

Kol saati

1504 yılında, ilk taşınabilir kronometre Nuremberg’de, Almanya Peter Henlein tarafından icat edildi. Çok doğru değildi.

Bilekte aslında bir saat takan ilk kişi Fransız matematikçi ve filozof  Blaise Pascal (1623-1662) idi. Bir parça ip ile cep saatini bileğine bağladı.

Yelkovan

1577’de Jost Burgi dakika elini icat etti. Burgi’nin buluşu, yıldızlara bakmak için doğru bir saate ihtiyaç duyan bir astronom olan Tycho Brahe için yapılmış bir saatin parçasıydı.

Sarkaçlı saat

1656’da, sarkaçlı saat  , Christian Huygens tarafından icat edildi, bu da saatleri daha doğru hale getirdi.

Mekanik Çalar Saat

İlk mekanik alarm saati, 1787’de New Hampshire’daki Concord Amerikan Levi Hutchins tarafından icat edildi. Ancak saatindeki zil zili alarmı sadece sabah saat 4’te çalabiliyordu.

1876’da, herhangi bir zaman için ayarlanabilen mekanik bir kurmalı alarm saati, Seth E. Thomas tarafından patentlendi (No. 183,725).

Standart zaman

Sir Sanford Fleming , 1878’de standart zamanı icat etti. Standart zaman, coğrafi bir alandaki saatlerin tek bir zaman standardına senkronize edilmesidir. Hava tahminlerine ve tren yolculuğuna yardımcı olma ihtiyacından doğdu. 20. yüzyılda, coğrafi bölgeler eşit olarak zaman dilimlerine ayrılmıştı.

Kuvars saati

1927’de, bir telekomünikasyon mühendisi olan Kanada doğumlu Warren Marrison, Bell Telephone Laboratories’de güvenilir frekans standartları arıyordu. Bir elektrik devresinde bir kuvars kristalinin düzenli titreşimlerine dayanan son derece hassas bir saat olan ilk kuvars saati geliştirdi.

Big Ben

1908 yılında,  Westclox Clock Company , Londra’daki Big Ben alarm saati için bir patent yayımladı. Bu saatin göze çarpan özelliği, iç kasayı tamamen kaplayan ve kasanın ayrılmaz bir parçası olan çan sırtlığıdır. Zil sesi yüksek bir alarm verir.

Akülü Saat

Warren Clock Company, 1912 yılında kuruldu ve bataryalarla çalışan yeni bir saat tipi üretti, bundan önce saatler ya da ağırlıklar tarafından çalıştırıldı.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...