onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
97 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Halı ve kilimlerin Anadolu kültüründe yeri ve önemi büyüktür. Türk kadınlarının özgürlüğünü ve duygularını yansıttıkları bir araçtır halı ve kilimler. Anadolu Medeniyetlerinde de aşklar halı ve kilimlere dokunurdu. Aşk, hasret, ayrılık bazen de mutluluk renklere desenlere yansır.  Anadolu’nun bağrından kopan tüm duygular ilmek ilmek halı ve kilimlere dokunur. Kilime dokunan her motifin bir anlamı vardır. Sevdiğine sözü olan bir kilim dokur, kilimden anlayan da o sözü okur.

Anadolu’nun bir çok yerinde yörenin kültürüne gelenek ve göreneklerine uygun olarak kuruluyor dokuma tezgahları, Genellikle evin genç kızları oturuyor tezgahın başına ve usta çırak ilişkisi misali bir gelenek sürüyor. Tezgahlardan üzeri çeşitli motiflerle süslü insanımızın iç güzelliğini yansıtan renk ve desenlerde kilimler çıkıyor. Rengini ve desenini gönlündekini dışa vurmak için seçiyor.

Anadolu’da ün sarmış halı ve kilimler bazen köyün, bazen dokuyan aşiretin bazen de kullanılan motiflerin adıyla anılıyor. Anadolu kilimleri kullanılan motiflere göre Kürt, Türk, Yörük ve Türkmen olmak üzere dört sınıfa ayrılıyor. Halı ve kilim motifleri toplumun yaşam tarzını da ortaya koyuyor. Eski kilimlerde dönemin inançlarına uygun motifler bulunur. Savaşçı karakterleriyle tanınan Türkler savaş malzemelerini de halı ve kilimlere işlemişlerdir. Kullandıkları figürler genellikle hayvanlar, bitkiler ve geometrik şekillerdir. Kurt, akrep, aslan, kartal, kuş gibi figürler Türk halı ve kilimlerinde sık sık göze çarpar. Bunlar günlük yaşamda avladıkları hayvanlardır. Bitkisel figürler genelde meyve, çiçek, yaprak ve ağaçtır. Bolluk ve bereket ve iyiliği temsil ettiğini düşündükleri bu figürlerden en önemlisi hayat ağacı figürüdür. Hayat ağacı ölümden sonra yaşamı ifade eder. Kilimler hala maharetli ellerde büyük bir emekle dokunuyor. Kimi mutlu bir aşkı anlatıyor, kimi bir annenin göz yaşlarını saklıyor içinde. Taşıdığı duygu ne olursa olsun hayatımıza şahit oluyor ve hikayemizi nesilden nesile aktarmamızı sağlıyor.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...