onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
22 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Oğuzlar, Türk dillerinin Oğuz kolunu konuşan ve Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran ve Irak Türklerinin ataları olan bir Türk kavmidir. Oğuz adı, "kabile" anlamına gelen bir Türkçe kelimedir. Oğuzlar, 8. yüzyılda Orta Asya’da Oğuz Yabgu Devleti adında bir konfederasyon kurdular.

Oğuzlar hakkında genel olarak şöyle bilgi verilebiliriz:

  • Oğuzlar, Göktürkler döneminde İç Asya’da kurulan Türk Birliği içinde yer alan bir budundu. Göktürk Birliği’nin yıkılmasından sonra batıya göç ederek Güney Hazar bölgesine yerleştiler.
  • Oğuzlar, 7. yüzyılda Tula ırmağının kıyısında oturuyorlardı. Oğuz Kağan Destanı’na göre Oğuzlar, Oğuz Kağan’ın altı oğlu ve onların dörder oğlundan oluşan 24 boydu. Bu boylar Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye ayrılırdı.
  • Oğuzlar, 9. yüzyılda Uygur Devleti’nin yıkılmasıyla batıya göç etmeye başladılar. 10. yüzyılda Hazar Denizi’nin doğusunda Oğuz Yabgu Devleti’ni kurdular. Bu devlet Kıpçaklar tarafından yıkılınca Oğuzlar ikiye bölündü.
  • Bir kısım Oğuzlar kuzeye giderek Kırım, Kazak, Bulgar ve Tatarların atası oldu. Bir kısım Oğuzlar da Selçuk Bey önderliğinde güneye indi. İslam’ı kabul edip Gaznelilerin hizmetine girdiler.
  • Selçuk Bey’in yeğenleri Tuğrul ve Çağrı beyler, 1037’de Dandanakan Savaşı’nda Gaznelileri yenerek Horasan’ı ele geçirdiler. Bu savaş Büyük Selçuklu Devleti’nin kuruluşunu simgeler.
  • Selçuklular, Bağdat’ı fethederek Abbasi halifeliği altına girdiler. Anadolu’yu Bizanslılardan aldılar. İslam kültür ve medeniyetinin gelişmesine katkıda bulundular.
  • Selçukluların zayıflamasından sonra Anadolu’da Anadolu Selçuklu Devleti kuruldu. Bu devlet Moğollar tarafından yıkılınca Anadolu beylikleri ortaya çıktı. Bu beyliklerden biri olan Osmanlı Beyliği zamanla büyüyerek Osmanlı İmparatorluğu’nu kurdu.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...