Peyami Safa, 2 Nisan 1899 tarihinde İstanbul’un Fatih ilçesinde doğmuştur. Babası şair İsmail Safa, annesi Server Bedia Hanım’dır. Babasını küçük yaşta kaybedince ailesiyle birlikte yoksulluk içinde yaşamıştır. Sağ kolunda kemik veremi hastalığı baş göstermiş ve bu durum onun psikolojisini etkilemiştir. Bu yıllardaki yaşantısını Dokuzuncu Hariciye Koğuşu adlı otobiyografik romanında anlatmıştır.
Peyami Safa, ilk edebi ürünlerini Vefa İdadisi’nde öğrenciyken vermiştir. Posta Telgraf Nezareti’nde memur olarak çalışmış, öğretmenlik yapmış ve gazeteciliğe başlamıştır. Kardeşi İlhami Safa ile birlikte Yirminci Asır adlı akşam gazetesini çıkarmıştır. Server Bedi takma adıyla yazdığı Cingöz Recai serisi gibi polisiye romanlar büyük ilgi görmüştür.
Peyami Safa, sanat, edebiyat, felsefe, psikoloji, sosyoloji gibi değişik alanlarda yazılar yazmış ve çok yönlü bir yazar olmuştur. Yaşamı boyunca fikri değişimler yaşamış ve bunları eserlerine yansıtmıştır. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Fatih-Harbiye, Matmazel Noraliya’nın Koltuğu ve Yalnızız gibi psikolojik türdeki romanlarıyla tanınmıştır.
Peyami Safa, edebiyat ve siyaset tartışmalarının da içinde yer almış ve pek çok isimle polemiklere girmiştir. Nâzım Hikmet, Nurullah Ataç, Zekeriya Sertel, Muhsin Ertuğrul, Aziz Nesin gibi yazarlarla kalem kavgaları yapmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve Demokrat Parti’ye yakın durmuş, milliyetçi ve muhafazakâr bir tutum sergilemiştir.
Peyami Safa, 15 Haziran 1961 tarihinde İstanbul’da beyin kanaması sonucu hayatını kaybetmiştir. Edirnekapı Şehitliği’ne defnedilmiştir. Eserleri çeşitli dönemlerde sinemaya ve televizyona uyarlanmıştır. Bazı eserleri Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ortaöğretim öğrencilerine tavsiye edilen 100 temel eser listesinde yer almıştır.
PEYAMİ SAFA’NIN EDEBİ KİŞİLİĞİ
Edebiyatımızın en üretken yazarlarından olan Safa, farklı alanlarda çok sayıda eser vermiştir. Romanlarında olaydan ziyade psikolojik çözümlemelere önem vermiştir.
BAZI ESERLERİ
Roman
-
Sözde Kızlar
-
Gençliğimiz
-
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
-
Bir Tereddüdün Romanı
-
Matmazel Noralya’nın Koltuğu
-
Mahşer
-
Canan
-
Şimşek
-
Bir Akşamdı
-
Yalnızız
-
Fatih Harbiye
-
Bir Genç Kız Kalbinin Cürmü
-
Süngülerin Gölgesinde
-
Biz İnsanlar
-
Cumbadan Rumbaya
Hikaye
-
Bir Mekteplinin Hatıratı: Karanlıklar Kralı
-
Siyah Beyaz Hikayeler
Fikri Eserleri
-
Millet ve İnsan
-
Doğu-Batı Sentezi
-
Türk İnkılabına Bakışlar
-
Felsefi Buhran
-
Mistisizm