onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
36 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde tarafından 9 104 435

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Bağıl nem, havada bulunan su buharının miktarının, havanın aynı sıcaklıkta taşıyabileceği maksimum su buharı miktarına oranıdır. Bağıl nem, havanın yağışa ne kadar yakın olduğunu gösterir. Bağıl nem %100 olduğunda hava doymuş olur ve yağmur yağar. Bağıl nem %0 olduğunda ise hava kurudur ve buharlaşma olur. Bağıl nem, hava sıcaklığı ile ters orantılıdır. Yani hava sıcaklığı arttıkça bağıl nem azalır, hava sıcaklığı azaldıkça bağıl nem artar.

Genel olarak
  • Bağıl nem, sıcaklık ile ters orantılıdır. Fakat bu kuralın geçerli olabilmesi için mutlak nem miktarının aynı kalması gerekmektedir.
  • Bağıl nem %100’e ulaştığında havadaki nem açığı ortadan kalkar. Bu hava doymuş havadır.
  • Bağıl nem oranının yüksek olması hissedilen sıcaklığı artırmaktadır.
  • Bağıl nem; Ekvator ve çevresi (TAB), 60° enlemlerinde okyanusların batı kıyıları (DAB ve okyanus akıntısı), kutuplar ve çevresinde (havanın soğuması nedeniyle) fazladır. Çöllerde ve karaların iç kesimlerinde ise azdır.
  • Gün içerisinde sabah saatlerinde bağıl nem yüksektir. Çünkü en düşük sıcaklık sabah saatlerindedir. Yıl içerisinde ise Ekvatoral bölgelerde yıl boyunca, Muson ülkelerinde yazın, orta enlemlerde de kışın bağıl nem yüksektir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...