236 kez görüntülendi
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisinde tarafından
<span itemprop="name">8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 39, 40, 41, 42 Cevapları - Meb Yayınları</span>

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Sayfa 39 Cevapları

1. “Gerçekten biz, her şeyi bir ölçü ve dengede yarattık.” (Kamer suresi, 49. ayet.) ayetinden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap:

Bu ayet, Allah’ın kâinatı ve varlıkları hikmetli bir şekilde, sağlam, şaşmaz ve dakik ölçülere göre, belli bir düzen, denge ve âhenk içinde yarattığını ifade ederAyrıca, Allah’ın her şeyi ezelde ilminde takdir ettiği bir kader ile yaratmış olduğunu da bildirirBu kader, hayrın da şerrin de Allah’tan olduğuna iman etmeyi gerektirirBu ayet, Allah’ın sonsuz kudret, ilim ve hikmetini gösteren bir delildir.

2. Özgürlük ve sorumluluk kavramları arasındaki ilişkiyi açıklayınız
Cevap:

Özgürlük ve sorumluluk, ahlaki eylemleri şekillendiren iki temel özelliktir. Bu iki kavram birbirine bağlıdır ve genellikle ahlaki düşünce ve davranışlarımızı etkiler. İşte bu ilişkiyi daha ayrıntılı olarak inceleyelim: Devamı..

3. Tevekkül ne demektir? Örnek vererek açıklayınız.
Cevap:

Tevekkül, sözlükte “güvenmek, dayanmak, işi başkasına havale etmek” anlamlarına gelir. Terim olarak ise, hedefe ulaşmak için gerekli olan maddi ve manevi sebeplerin hepsine başvurduktan sonra Allah’a dayanıp güvenmek ve işin sonrasını Allah’ın takdirine bırakmak demektir. Devamı.. 

4. Sünnetullah nedir? Örnekler vererek açıklayınız.
Cevap:

“Sünnetullah”, Allah’ın koyduğu kanun ve nizamı ifade eder. Bu terim, genellikle Allah’ın evreni ve dünyayı belirli bir düzen ve ölçü içerisinde yarattığını belirtmek için kullanılır. Bu düzen, hem fiziksel kanunları (örneğin yerçekimi kanunu, günün yarısının gündüz yarısının gece olması, yılın dört mevsimden ve günün 24 saatten oluşması) hem de toplumsal ve tarihsel yasaları içerir. Devamı..

5. Ömür ve ecel kavramları arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Cevap:

Ömür ve ecel, genellikle yaşam süresi ve ölümle ilişkilendirilen iki kavramdır. Devamı..

B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Özgürlük, zorlama olmadan insanın kendi iradesine dayanarak karar vermesi ve buna göre davranmasıdır. Sorumluluk ise verdiği kararlardan sonra ortaya çıkan
durumların sonuçlarını üstlenmesidir. İnsan aklı ve iradesi sebebiyle tercihlerinde özgürdür ve bu tercihler sonucu ortaya çıkan durumlardan da sorumludur.
Yukarıda verilen bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap: C) İnsan, kötü davranışları kendi özgür iradesiyle yapmaz.

Sayfa 40 Cevapları

2. Derslerine çok iyi çalışan ve sınavlarda oldukça başarılı olan Halil İbrahim, “Fen Lisesi’ne gidebilecek misin?” diye soranlara “Allah’ın (c.c.) izniyle” diye cevap veriyordu.
Halil İbrahim’in bu tavrı aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanabilir?

Cevap: B) Tevekkül

3. “Sizden herhangi birinizin sırtına bir bağ odun yüklenip satması, dilenmesinden hayırlıdır.” (Müslim, Zekat, 110.)
Hz. Peygamberin yukarıdaki sözünde bize anlatmak istediği ana konu nedir?

Cevap: D) Emek sarf ederek helal rızık kazanmak.

4. I- Akıl insanı diğer canlılardan farklı kılar.
II- Özgürce seçimlerinden dolayı insan sorumlu olmaz.
III- Yaptıklarından dünyada ve ahirette sorumludur.
İnsan ile ilgili olarak yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Cevap: C) I ve III

5. Mekkeli müşriklerin baskılarının arttığı bir dönemde, Medineli bir heyetle Mekke’de görüşmenin tehlikeli olacağını düşünen Hz. Peygamber, Mekke’nin dışında
Akabe denilen bir vadide bir araya gelmiştir. Hicret yoluna çıkarken Allah’a (c.c.)
tevekkül ederek gerekli tedbirleri almayı ihmal etmemiştir. Medine’yi kuşatmaya
gelen müşriklere karşı şehri korumak için hendekler kazdırarak önlem almıştır.
Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki metnin vermek istediği temel düşünceyi ifade eder?

Cevap: D) Hz. Peygamber yaptığı işlerde tedbirli davranmıştır.

Sayfa 41 Cevapları

6. İrade bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücüdür. İnsan iradesi sınırlı iken Yüce Allah'ın iradesi sonsuz ve sınırsızdır. Onun isteyip de yapamayacağı hiçbir
şey yoktur ve tüm iradelerin üstündedir.
Verilen metne göre Allah'ın (c.c.) sonsuz ve sınırsız olan iradesini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: C) Küllî irade

7. Soru işaretiyle gösterilen bölümlere sırasıyla aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?
Cevap: B) Fiziksel yasalar – Biyolojik yasalar

8. Allah’ın (c.c.) canlılar için yarattığı bütün nimetlere verilen addır. Yediklerimiz, içtiklerimiz, giydiklerimiz, bilgi, hikmet, teneffüs ettiğimiz hava yani kısaca maddi ve manevi bütün ihtiyaçlar bu kapsamda değerlendirilir.
Tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: A) Rızık

C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri verilen kelimelerden uygun olanıyla doldurunuz.
Cevap:

1. Allah'ın (c.c.) tabiatı yaratıp devam ettirmek ve toplum hayatını düzenlemek
üzere koyduğu kanunlara Sünnetullah denir.
2. Hayat, yaşama, yaşayış anlamlarına gelir. İnsanın doğumundan ölümüne kadar
geçen zamana ömür denir.
3. İnsan ve diğer canlıların beslenip yaşayabilmeleri için yedikleri, içtikleri ve
faydalandıkları her şeye rızık denir.
4. Bakara suresinin 255. ayetidir. Yüce Allah'ın eşsiz sıfatlarının ve gücünün anlatıldığı ayete Ayetel-Kürsi denir.

Sayfa 42 Cevapları

Aşağıdaki soruları cevaplayarak bulmacayı çözünüz.
Cevap:

image

Onlineodev.com'a hoş geldiniz! Okul derslerinizdeki ödevleriniz ve anlamadığınız konular için aradığınız hızlı ve doğru cevapları burada bulabilirsiniz.

Türkiye Geneli Online Deneme Sınavlarına Katılın.

...