onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
75 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Katılar neden belirli bir hacim ve şekildedir sorusunun cevabı, katılardaki moleküllerin dizilimi ve aralarındaki çekim kuvveti ile ilgilidir. Katılarda moleküller yakın ve düzenli dizilmiştir. Moleküller arası boşluk neredeyse yoktur. Moleküller arası çekim kuvveti oldukça fazladır. Bu nedenle katılardaki moleküller yer değiştirme hareketi yapmaz. Sadece bulundukları yerde titreşim hareketi yaparlar. Bu durum, katıların belirli bir hacme ve şekle sahip olmasını sağlar. Katıların sıkışma özelliği yoktur yani sıkıştırılamazlar.

Katılar, moleküllerin dizilimine göre kristal katılar ve amorf katılar olmak üzere ikiye ayrılır. Kristal katılarda, atomlar, iyonlar veya moleküller, bütün kristal boyunca tekrarlanan düzenli ve simetrik bir düzende düzenlenir. Amorf katılarda ise, moleküllerin düzenli bir yapısı yoktur. Kristal katılar, belirli bir şekle sahipken, amorf katılar şekilsizdir. Ancak her iki türde de moleküller arası çekim kuvveti yüksektir ve moleküller arası boşluk azdır. Bu nedenle her iki tür de belirli bir hacme sahiptir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...