onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
54 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Işık şiddeti, ışık akısı ve aydınlanma şiddeti kavramları, ışığın parlaklığını ölçmek için kullanılan fiziksel büyüklüklerdir. 

Bu kavramlar arasındaki ilişkiler şöyle tanımlanabilir:

  • Işık şiddeti, bir ışık kaynağının belli bir yönde birim katı açıya düşen güç (birim zamanda yayılan enerji) olarak tanımlanır. Işık şiddetinin simgesi I harfidir, SI birimi Candela (Kandela) olarak adlandırılır, kısaca cd olarak gösterilir ve bu yedi temel büyüklükten biridir.
  • Işık akısı, bir ışık kaynağından çıkan ışın miktarıdır. Işık akısının simgesi Φ harfidir, SI birimi lümendir ve lm ile gösterilir. Işık akısı, ışık kaynağının ışık şiddeti ile katı açının çarpımına eşittir. Yani Φ = I.Ω formülü geçerlidir.
  • Aydınlanma şiddeti, bir ışık kaynağı tarafından yayılan ışığın akısının birim yüzeye oranıdır. Aydınlanma şiddeti E simgesiyle gösterilir, türetilmiş bir büyüklüktür ve SI birimi lüks (lx)‘tür. Aydınlanma şiddeti, bir ışık kaynağının insan gözü tarafından bir yüzeyi ne kadar aydınlattığının bir ölçüsüdür. Aydınlanma şiddeti ile ışık akısı arasındaki ilişki şöyledir: E = Φ/A.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...