onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
55 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Marshall Yardımı, ABD’nin II. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’ya yaptığı ekonomik yardım paketidir. Bu yardımın amacı, Avrupa’nın savaş sonrası yıkımdan kurtarılması, ekonomik kalkınmasının sağlanması ve komünizmin yayılmasının önlenmesidir. Marshall Yardımı, ABD Dışişleri Bakanı George Marshall’ın 5 Haziran 1947’de Harvard Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada önerdiği bir plandır.

Marshall Yardımı, 1948-1951 yılları arasında 16 Avrupa ülkesine toplam 13 milyar dolarlık bir yardım olarak gerçekleştirilmiştir. Bu yardımın büyük bir bölümü hibe şeklinde verilmiş, geri kalan kısmı ise düşük faizli kredi olarak sağlanmıştır. Marshall Yardımı ile Avrupa ülkeleri, altyapılarını yenilemiş, sanayilerini geliştirmiş, tarım üretimlerini artırmış ve ticaret hacimlerini genişletmişlerdir.

Marshall Yardımı, Türkiye’ye de yapılmıştır. Türkiye, 1948-1951 yılları arasında ABD’den yaklaşık 225 milyon dolarlık bir yardım almıştır. Bu yardımın etkisiyle Türkiye’de ekonomik büyüme hızlanmış, sanayi sektörü canlanmış, tarım modernleşmiş ve dış ticaret artmıştır. Ayrıca, Marshall Yardımı ile Türkiye’nin ABD ile siyasi ve askeri ilişkileri de güçlenmiştir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...