onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
72 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Plazmoliz, bitki hücrelerinde görülen bir olaydır. Plazmoliz, hücrenin su kaybederek büzülmesi ve hücre duvarından ayrılmasıdır. Plazmoliz, hücrenin hipertonik bir ortamda bulunması sonucu oluşur. Hipertonik ortam, hücreden daha fazla çözünmüş madde içeren ve daha az su içeren bir ortamdır. Bu ortamda, osmoz yoluyla su, hücreden dışarıya doğru akar. Bu da hücrenin plazma zarının ve sitoplazmasının küçülmesine ve vakuolün boşalmasına neden olur. Hücre duvarı ise şeklini korur.

Plazmoliz, bitki hücrelerinin canlılığını etkileyen bir faktördür. Plazmoliz, bitkilerin solunum, fotosentez, besin alımı ve taşınması gibi yaşamsal faaliyetlerini bozar. Plazmoliz, bitkilerin turgor basıncını azaltır. Turgor basıncı, hücre içindeki suyun hücre duvarına yaptığı basınçtır. Turgor basıncı, bitkilerin dik durmasını ve gelişmesini sağlar. Plazmolizde turgor basıncı azaldığı için bitkiler solgunlaşır ve kurur.

Plazmoliz, bitki hücrelerinin hipertonik ortama uyum sağlamasını da sağlayabilir. Bazı bitkiler, plazmolize uğradıklarında osmotik basınçlarını artırmak için sitoplazmalarında organik maddeler üretirler. Bu sayede su kaybını azaltabilirler. Ayrıca bazı bitkiler, plazmolize uğradıklarında plazma zarlarının yapısını değiştirerek su geçirgenliğini azaltabilirler.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...