onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
59 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Çevrenizdeki maddeler birbirinden, kendilerine özgü özellikleri sayesinde ayırt edilebilir. Bu özelliklere maddenin ayırt edici özellikleri denir. 

Maddelerin ayırt edici özellikleri şunlardır:

  • Erime noktası: Katı bir maddenin sıvı hale geçmeye başladığı sıcaklıktır. Saf maddelerin erime noktaları farklıdır ve sabittir. Örneğin, buzun erime noktası 0°C, demirin erime noktası 1538°C’dir.
  • Donma noktası: Sıvı bir maddenin katı hale geçmeye başladığı sıcaklıktır. Saf maddelerin donma noktaları da farklıdır ve sabittir. Örneğin, suyun donma noktası 0°C, cıvanın donma noktası -38,8°C’dir.
  • Kaynama noktası: Sıvı bir maddenin gaz hale geçmeye başladığı sıcaklıktır. Saf maddelerin kaynama noktaları da farklıdır ve sabittir. Örneğin, suyun kaynama noktası 100°C, etil alkolün kaynama noktası 78°C’dir.
  • Yoğunluk: Birim hacimdeki kütledir. Yoğunluğu yüksek olan maddeler daha ağırdır. Yoğunluğu düşük olan maddeler daha hafiftir. Yoğunluk, sıcaklık ve basınç gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir. Örneğin, demirin yoğunluğu 7,87 g/cm3, suyun yoğunluğu 1 g/cm3’dür.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...